2024.05.02, Csütörtök

Huszadik alkalommal rendezték meg a Karcagi Birkafőző Fesztivált

Pénzügyminisztérium

2018.06.30. 14:02

Az immár hagyománnyá vált nyári fesztiválban, a bográcsokban készülő étkekben, a közös munkában, a jóleső beszélgetésekben benne van a szülőföld szeretete, hagyományaink tisztelete és az együttlét öröme is – emelte ki Varga Mihály pénzügyminiszter a XX. Karcagi Birkafőző Fesztivál megnyitóján.

Hirdetés

Hozzátette: a nagykun tradíciókat őrző program nem csak gasztronómiai értéket képvisel, hiszen a juhtenyésztés az agrárgazdaság és az élelmiszeripar  fontos ágazata.

 

Ha valami elég értékes ahhoz, hogy megőrizzük, akkor elég értékes ahhoz is, hogy küzdjünk érte – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: Karcag és a birkafőző fesztivál fontos küldetést is teljesít, amikor tovább népszerűsíti a birkahúst és az abból készülő ételeket, illetve a hozzáfűződő hagyományokat.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a hazai birkatenyésztés gazdasági jelentőségét is mutatja, hogy éves szinten több mint 14 ezer tonna birkát exportálunk, amelynek értéke megközelíti a 12 milliárd forintot.

A mai napon mintegy négyszáz bográcsban fő a birkaétel, a csapatok saját receptjük szerint készítik a hungarikumok közé került karcagi birkapörköltet. A versengők sorában jelen vannak a nagykun város testvértelepüléseiről –  így Kunszentmiklósról vagy a vajdasági Bácskossuthfalváról – érkezett csapatok is. A fesztiválon összesen 20 ezer adag birkapörkölt készül.

AktuálisKarcagKarcagi Birkafőző Fesztivál