2024.04.20, Szombat

Tájékoztatás a „Nyári diákmunka 2018.” központi munkaerő-piaci programról

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2018.06.06. 12:20

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalnak a program lebonyolítására 115 millió forint áll rendelkezésére, mely összeg felhasználásával legalább 1.100 diák nyári foglalkoztatását kívánja elősegíteni.

Hirdetés

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére a 2013-2017-es években a Nemzetgazdasági Minisztérium által indított „Nyári diákmunka” program tapasztalatait felhasználva 2018. évben ismét meghirdetésre került a „Nyári diákmunka” központi munkaerő-piaci program. A program – prevenciós jelleggel – már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását.

A programban a 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok vehetnek részt.

 

2018. évben a program kiterjesztésre került, így az önkormányzatok és alaptevékenységet végző intézmények mellett az ágazati munkaerőhiány kezelése érdekében a mezőgazdaság és a vendéglátás területén is lehetőség van a program keretében diákok foglalkoztatására.

 

A program 2018. június 1-től 2018. augusztus 31-ig tart, ezen belül a támogatott foglalkoztatás 2018. június 18. és 2018. augusztus 31. közötti időtartamban valósulhat meg. A programban diákot támogatással foglalkoztatni csak a fenti időszakban lehet. A projekt keretösszege országosan 3 milliárd forint.

 

A program két pillérre épül:

1. pillér: Önkormányzati diákmunka

A foglalkoztatást biztosító és így támogatható munkáltató a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, továbbá egyházi jogi személy lehet.

 

A program keretében a munkaadók számára a célcsoportba tartozó személyek munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. A munkabér és a ténylegesen megfizetésre kerülő szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 %-a kerül megtérítésre (a 2018. évi minimálbér, illetve garantált bérminimum figyelembe vételével), legfeljebb 2,5 hónap időtartamra. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

 

2. pillér: Diákmunka a mezőgazdaság és vendéglátás területén

A felmerülő ágazati munkaerőhiány kezelése érdekében a mezőgazdaság és a vendéglátás területén is lehetőség nyílik a program keretében diákok idényjellegű foglalkoztatására.

 

A program keretében a munkaadók számára a célcsoportba tartozó személyek munkaviszonyban történő alkalmazása esetén legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. A munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 %-a kerül megtérítésre (a 2018. évi minimálbér, illetve garantált bérminimum figyelembe vételével), legfeljebb 2,5 hónap időtartamra. A fennmaradó bérköltséget és járulékait a foglalkoztatónak kell viselnie. A napi 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

 

 

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalnyári diákmunka