2024.03.28, Csütörtök

Javul az árvízi biztonság a Közép-Tisza térségében

mti

2018.07.28. 14:06

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt Szolnokot, Zagyvarékast, Tiszakécskét, Szászbereket és Jászberényt érinti.

Hirdetés

Jelentősen javul az árvízi biztonság a Közép-Tisza térségében az Európai Unió és a magyar állam csaknem 9 milliárd forintos támogatásával - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) pénteken az MTI-vel.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Kötivizig konzorciumában megvalósuló projektnek köszönhetően úgynevezett árvízvédelmi műtárgyak újulnak meg, továbbá országosan egyedülálló árvízvédelmi gyakorlópálya létesül Szolnokon.

A fejlesztés során a Zagyva töltésének három, a Tisza védvonalának pedig egy szakasza épül ki összesen 11,1 kilométeren az előírt magassági biztonságnak megfelelő szintre Zagyvarékas, illetve Tiszakécske térségében.
Ezzel összhangban a jogszabályi előírások szerint átépülnek az új kenderéri, a határ menti, a bogárzói, a zámbori, a nagyfenéki és a pinczi zsilipes műtárgyak, továbbá elvégzik a határ menti szivattyútelep rekonstrukcióját. 

Szintén a projekt része az érintett töltésszakaszok felügyeletét ellátó gátőrtelepek felújítása, a tiszakécskei védelmi központ fejlesztése, a milléri védelmi központ kialakítása, vízmérce-rekonstrukciók, komplex vízrajzi mérőállomás létesítése Szászbereken és Jászberényben, valamint partbiztosítás kiépítése.

A Milléren árvízvédelmi gyakorlati központ is épül, amely fő célja az árvízi jelenségek szimulálása, így erősíthetik a védekezők szakmai felkészültségét, a résztvevők megismerhetik a tennivalókat.

A projekt a tervek szerint 2020. február végén bejeződik be.

AktuálisSzolnokJászberényárvízvédelemZagyvarékasKözép-Tisza térségSzászberekTiszakécske