2024.04.25, Csütörtök
Őzek az utakon!
police.hu

Őzek az utakon!

police.hu

2018.07.22. 12:55

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai a vadbalesetek elkerülése érdekében.

Hirdetés

Júliusban és augusztusban zajlik az őzek nászidőszaka. Ezen időtartam alatt az utakra ugró állatok komoly kockázatot jelenthetnek a járművezetőknek, ezért fokozott óvatossággal kell közlekedni az erdő mellett vezető közutakon, valamint ott, ahol „Állatok” veszélyt jelző tábla került kihelyezésre.

A vadak hol kisebb, hol nagyobb csapatokba verődve haladnak át az úttesten. A környezetünkben élő vadállatok a hajnali és a szürkületi órákban a legaktívabbak, ekkor fokozottan figyeljenek az utakon, hiszen nem egyszer fordult már elő, hogy nagyobb csorda szelte át megyénk útjait.

A vadbaleseteket nagyon nehéz, de nem lehetetlen megelőzni, azért az alábbi jó tanácsok megfontolását és alkalmazását javasoljuk.

Mi a teendő amennyiben állatot látnak a közút mellet?

Vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet, hiszen az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, s nem tud időben kitérni az ütközés elől. A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen az állatok többsége megijed az erős kürt hallatán, s menekülni akar a közeledő zajforrás elől.

Nem csak indokolt, hanem szükséges is a lassító fékezés még akkor is, ha közvetlen veszélyt még nem tapasztalnak. Amennyiben le tudják fékezni a járművet, várják meg míg az állat átkel az úttesten, csak ezt követően induljanak tovább!

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyevadakúttestpárzási időszak