2024.04.29, Hétfő

Fontos döntések születtek Szolnok szeptemberi közgyűlésén

szolnok.hu

2018.09.27. 15:10

A nyári szünet után újra összeült Szolnok város közgyűlése, az ülés legfontosabb napirendi pontja a város önkormányzatának első féléves költségvetési beszámolója volt, de tárgyaltak a képviselők pályázatok indulásáról, és arról, hogy 2019-ben is lesz Bursa Hungarica ösztöndíj a felsőoktatásban tanuló szolnoki fiatalok számára.

Hirdetés

A napirend tárgyalása előtt Berkó Attila kormánymegbízott bemutatkozásával kezdődött a közgyűlés. A június közepén kinevezett kormánymegbízott röviden beszélt a kormányhivatal működéséről és terveiről.

A féléves költségvetési beszámoló kapcsán elhangzott: a megyeszékhely tervezett bevételei és kiadásai az előre eltervezettek szerint, időarányosan teljesültek.A közel 30 milliárdos költségvetés bevételi számai jól alakulnak, ráadásul a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedését állami támogatás nélkül tudta kifizetni a város. A tavalyihoz hasonlóan az idei költségvetés sem forráshiányos, hitel felvételére sincs szükség.A helyi adóbevételek emelkedtek, a várakozásoknak megfelelően alakulnak.

A képviselők elfogadták a költségvetés módosításáról szóló előterjesztést, hiszen mindenfajta pénzmozgás esetében ez szükséges. Ezúttal két nagyobb tétel miatt. 670 millió forint érkezett különböző pályázati forrásokból – ez fejlesztésekre fordítható összeg, azonban ennek csak egy részét költik el idén és mindez biztosítja, hogy a korábban zöld utat kapó beruházások nem kerülnek veszélybe. A másik tétel 173 millió forint, január 1-től ugyanis nőtt a bölcsődei ellátás támogatása – ez a többlet is most jelent meg az idei évi költségvetésben.

 

Döntöttek a képviselők, indulhat a Szigligeti Színház felújítása. Első körben a kormány a teátrum felújításának előkészítési tevékenységeit mintegy ötvenmillió forinttal támogatta. A kiviteli tervek alapján a színház felújításának teljes forrásigénye mintegy négymilliárd forint. A kormányhatározat értelmében a projektet két ütemben finanszírozzák: 2019. évben egymilliárd, míg 2020. évben közel hárommilliárd forint fordítható a beruházásra.

 

Ebben a tanévben tízmillió forintból támogatja a város önkormányzata a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjban részesülő szolnoki fiatalokat. Száztizenegy tanuló részesül a szociális támogatásban. A közgyűlés döntésének eredményeként jövőre is biztosított lesz a lehetőség, mellyel Szolnok városa 2001 óta él.

 

253 millió forintos beruházás munkálatai folynak a Tisza parkban, ahol a régi gázfogadó helyén egy új közösségi tér is épülhet, miután a képviselők elfogadták az erről szóló napirendi pontot.

 

A testület jóváhagyta a projekt indulását, kezdődhetnek a munkálatok: negyedmilliárd forintból építik újjá a Temető úti rendelőt, ahol két gyermekorvosi, két fogorvosi és négy védőnői körzetet alakítanak ki a mai kor követelményeinek megfelelően.

 

Elfogadták a képviselők az Aranyi Sándor Úti Bölcsőde fejlesztése című projekt megvalósításához kapcsolódó üzemeltetési koncepciót. A bölcsőde az energetikai fejlesztés részeként új szigetelést és napelemeket is kap. A projekt másik célja a férőhelyek és a foglalkoztatottság növelése. Az Aranyi Sándor úti intézmény befogadó képessége a fejlesztést követően 209 főre nő.

 

Újabb szakaszához érkezett a Véső úton és környékén zajló projekt. Ennek részeként az önkormányzat tulajdonában lévő telken egy körforgalmi csomópontot alakítanak ki. A munkálatok várhatóan fél éven belül kezdődnek el.

 

Jóváhagyta a testület annak a pályázatnak az előkészítését és benyújtását, melynek elfogadása esetén mintegy 160 millió forintból 100% -os támogatási intenzitás mellett négy szolnoki játszótér újulhat meg. A fejlesztés a Moha utcai, Gerle utcai, Mátyás király úti, illetve a Tiszaligetben található játszóteret érinti.

AktuálisSzolnokSzolnok Közgyűlés