2024.07.25, Csütörtök

Vonzó üdülőfaluvá fejlődött Sarud

turizmus.com / Mentusz Károly

2018.10.05. 12:45

Az idén a tavalyit is túlszárnyalva kiemelkedő eredményekkel zárták a turisztikai főszezont Sarudon. A Tisza-tavi településen jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma.

Az elmúlt időszakban megvalósított fejlesztések nagymértékben hozzájárultak az idegenforgalmi sikerekhez – mondta Tilcsik István polgármester. Egy turisztikai vállalkozó több új látványosságot honosított meg a a strand területén. Így például vízi játszóteret hozott létre, emellett több köbméter homokkal bővítette strand partjait, növelve ezzel a napozó, a pihenő területet. Ebben az évben is kajak és kenu, vitorlás, illetve sárkányhajó versenyt is rendeztek, és többen vettek részt a felnőtteknek és a gyerekeknek szervezett futóversenyeken is. Sarudon júliusban és augusztusban valamennyi szálláshelyet lefoglaltak a vendégek. A strand környékén működött a kétszáz fős iskolai tábor, és megtelt mind a hatszáz magánszálláshely is. A főszezonban olyan napot is feljegyeztek, amikor közel kétezren váltottak belépőt a strandra.

Míg 2014-ben nyolcezer vendégéjszakát számláltak a faluban, addig tavaly már ez megközelítette a 21 ezret. A kilátások szerint az idei év végéig pedig ezt minden bizonnyal túlszárnyalják majd. Ebben az évben is népszerűnek bizonyult a Sarudon található mini állatkert, ahová főleg sok gyereket vittek el. Az üdülőhelyen tevékenykedő turisztikai vállalkozó pedig több helyi ingatlant vásárolt, amelyeket folyamatosan felújítva szálláshelyeknek rendez be. Emellett kávéház és ajándékbolt is várja a vendégeket a településen. 2018 eddig eltelt részében, a korábbiakhoz képest több kerékpáros turista is felkereste Sarudot, akik közül többen a strandon, a kikötőben, de a faluban is bérelhettek kétkerekű járműveket. A település iránti érdeklődést bizonyítja, hogy az elmúlt hónapokban félszáz ingatlan talált új gazdára. A vevők főleg Egerből, Budapestről, Gödöllőről és Miskolcról érkeztek. A házakat felújítják és üdülőként használják.

A falu első számú vezetője elmondta: Sarud abban a szerencsés helyzetben van, hogy az utóbbi több mint három évtizedekben kijelölt Tisza-tavi üdülőterület fokozatosan egybeépült a településsel. Így ma már az érdeklődők a falu központjától nemcsak gépkocsival, hanem gyalogos túrával, vagy kerékpárral is gyorsan elérhetik a strandot, illetve a kikötőt. Az üdülőfaluvá fejlődött Sarudot az is vonzóvá teszi, hogy tele van virágokkal és zöld növényekkel. Jövőre pedig erre még több pénzt biztosít majd az önkormányzat. Emellett az utakat és a járdákat is folyamatosan felújítják. Az idén például két utcát, valamint a főúti járdát újították meg. Ezekhez 45 millió forint támogatást nyertek el. 2019-ben várható, hogy a hét önálló stranddal rendelkező Tisza-tavai település, közötte Sarud is  – a már elnyert hétszáz milliós pályázati támogatásból – fejlesztheti tovább ezeket a vonzó vízi létesítményeket.

forrás: turizmus.com

AktuálisTisza-tóSarud