2024.04.24, Szerda

Afganisztánba indulóknak tartottak kibocsátó ünnepséget a szolnoki Helikopterbázison

Szolnok TV, szolnok.hu, Kormánymegbízotti Kabinet

2018.11.19. 14:00

Utolsó mérföldkőhöz érkezett az afganisztáni misszió. 2010. óta 29 katonai mentorcsapat utazott el Szolnokról a közel-keleti országba. Ünnepélyes keretek között elbúcsúztatták az utolsó, 6 fős csoportot is. Az eseményen jelen volt Urbán Ildikó igazgató, Szalay Ferenc Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere és Piroska Miklós a megyei közgyűlés elnöke.

Hirdetés

 

 

Létszámában megfogyatkozva, de feladatrendszerében nem változtatva indul útjára a 30. és egyben utolsó tanácsadói csoport Afganisztánba. A magyar repülésirányító katonák az afgán kontingens tagjait tanítják a helyes döntések meghozatalára a harci légtérben.

A november 16-án elindított csoport 6 hónapot tölt az országban és ezzel lezárja a kabuli légi-mentorálási feladatrendszert.

 

 

Dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnokhelyettese köszöntőjében kiemelte; folyamatosan vannak misszióink. Ott vagyunk Balkánon és Cipruson. ott vagyunk különböző helyeken a világban. Ez most megszűnik és a jövőben, majd a politikai döntésnek megfelelően folytatjuk vagy átalakítjuk.”

Az ezredes a búcsúztató ünnepségen beszédében hozzátette, hogy 2025-től új típusú missziós feladatok várnak majd a magyar katonákra. Az utolsó mentorcsoport 2019. május 31-éig teljesít szolgálatot Afganisztánban.

AktuálisSzolnokMH 86. Szolnok Helikopter Báziskibocsátó ünnepségAfganisztán