2024.04.20, Szombat

Amatőr bábjátékosok találkozóját tartják Szolnokon

mti

2018.11.15. 07:38

Bűvös bábos találkozó címmel a bábosok országos szemléjét tartják november 23-án Szolnokon, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A találkozóhoz kapcsolódva szakmai konferenciát is rendeznek.

Hirdetés

A szemlét Békéscsaba után Szolnokon második alkalommal hívják életre a II. Bűvös bábos programba bevont újabb települések amatőr művészeti csoportjainak bemutatkozásával. Az egész napos rendezvény délutánján az ország hat megyéjét képviselve tiszaalpári, szőkédi,  szeghalmi, álmosdi, nagyrédei valamint csepregi műkedvelő bábosok lépnek a közönség elé.     

 

A Nemzeti Művelődési Intézet 2016-ban két egymásra épülő, térítésmentes képzést tartott bábcsoportvezetői alapismeretekből, amelyen csaknem 120 amatőr bábjátszó, bábcsoportvezető vett részt. A képzés, hosszú távú célja az volt, hogy elősegítse a magyarországi amatőr bábjátékos mozgalom újjáéledését.     

A képzésben részt vevő új csoportvezetőkkel 2017-ben indították útjára a Bűvös bábos programot. A kezdeményezés keretében négy településen - a Békés megyei Kötegyánon, a Hajdú-Bihar megyei Püspökladányban, a Somogy megyei Balatonbogláron és a Veszprém megyei Kiscsőszön - elsősorban hátrányos helyzetű fiatalokkal ismertették meg a bábművészet alapjait. A projekt 2017 májusában egy mini konferenciával és egy félnapos szemlével zárult. A mintaprogram folytatása a mostani szolnoki rendezvény.     

A szemle alkalmából a bábművészet a személyiségfejlesztő szerepéről szakmai konferenciát tartanak.       

A szolnoki bábos nap kísérő rendezvényeként Bábtáncoltató elnevezéssel a legismertebb bábfajtákat bemutató interaktív utazó kiállítás is várja a látogatókat.     

 

AktuálisSzolnokAba-Novák Agóra Kulturális KözpontBűvös bábos találkozó