2024.04.27, Szombat

Ötletes javaslatok születtek a szolnoki diákközgyűlésen

szolnok.hu

2018.11.17. 13:43

Ismét közgyűlést tartottak a szolnoki városházán, azonban a díszteremben ezúttal diákok nyomták a gombokat egy-egy napirendi pont meghallgatását követően. Oláh Csenge diákpolgármester vezette a közgyűlést, melyen négy napirendi pontot tárgyaltak a fiatalok.

Hirdetés

Az ülésen a 14 szolnoki köznevelési intézmény delegáltja szavazott, valamint egy-egy szavazati joggal rendelkezett a diákpolgármester, a Szolnok Városi Diákok Tanácsa elnöke és a Szolnoki Gyermektanács elnöke.

Erős, tevékeny fiatalsága van Szolnoknak, a város vezetése pedig igyekszik növelni a megyeszékhely megtartó erejét - mondta a diákközgyűlésen Szalay Ferenc polgármester, aki ennek kapcsán megemlítette a Szolnok Hazavár programot. Számos rendezvény, az ifjúságnak szóló program várja egész évben a fiatalokat, az őket érintő döntéseknél figyelembe veszik javaslataikat is.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a mai okoseszközöknek köszönhetően az ismeretek tára elérhető ugyan, de a legfontosabb dolgokat, például a csapatmunkát csak másokkal együtt lehet elsajátítani. Kiemelte: a kiváló iskolarendszeren túl nagyszerű lehetőségeket kínál a város a fiataloknak.

 

Az első napirendi pontban Pap Csenge, a Kommunikációs és Működési Bizottság képviselője ismertette a bizottság által vállalt feladatokat, célkitűzéseket. Mint mondta, a fiatalok remek kezdeményezésnek tartják a diákvezetők országos találkozóját, melynek Szolnok ad otthont tavasszal és melynek előkészületei már idén ősszel elindultak. Instagram oldal nyitását és Ifi TV elindítását szorgalmazzák, fontosnak tartják a tagtoborzást és folyamatos továbbképzésüket. Az iskolák közötti kapcsolattartás erősítéseként az idei Házhoz visszük a szeretetet programban összesorsolják a középiskolákat, akik így vegyes csapatokat alkotva vinnék ki a rászorulóknak az önkormányzati csomagokat.

 

Talált Lili Anna, a Szociális, Egészségügyi, Sport és Környezetvédelmi Bizottság programtervéről beszélt a jelenlévőknek. Szeretnék feleleveníteni a street-workout versenyek hagyományát, érzékenyítő programokat, sportfesztivált, éjszakai futást szerveznének többek között, de segítenék az állatmenhelyeket is.

 

A Kulturális és Művészeti Bizottság terveit Korsós Blanka ismertette. Idén is erősen hangsúlyt fektetnek a művészetekre, szeretnék kibővíteni a tehetséges fiatalok lehetőségeit. A fiatal zenészek számára gyakorlási lehetőséget szeretnének biztosítani, a diákok körében az irodalmi életet fellendíteni versíró és novellaíró pályázat létrehozásával. A Verseghy Ferenc Könyvtárral összefogva kibővítenék a slam poetry estet. Tervezik egy filmrendezői és filmkészítői, illetve egy fotópályázat kiírását és egy úgynevezett „DJ párbaj” megszervezését.

 

A negyedik napirendi pontban a Városfejlesztési és Programszervezési Bizottság képviselője, Bujdosó Annamária kapott szót. A bizottság új selfie pont létrehozásáról számolt be. Így a diákok hamarosan már a színháznál, a művésztelepen, az Agóránál, a Tiszai hajósok terén, a Reptárnál és a Kossuth téren is találhatnak majd selfie pontokat. Elmondta, hogy új helyre kerül majd a lakatfal, és a diákok művészfal létrehozását is szorgalmazták. Szeretnének Kresz előadást, a sportpályák kivilágításának fejlesztését, és szerepelt az ötleteik között gokartpálya, kötélpálya, trambulinpark létrehozása is.

AktuálisSzolnokdiákközgyűlés