2024.04.27, Szombat

Sokezer szolnoki diák tanulhat életmentést az összefogásnak köszönhetően

szolnok.hu

2018.11.21. 16:00

Szolnok önkormányzata elsősegélynyújtási képzést szervezett a városban tanuló 9. évfolyamos diákoknak a 2017/2018-as tanévben. A visszajelzések alapján a kezdeményezés sikeres volt.

Hirdetés

A képzés olyan tudást ad a fiatalok kezébe, amelynek birtokában egy egészségügyi vészhelyzetben magabiztosan megállják helyüket – mondta Fejér Andor alpolgármester a képzésben résztvevő partnerekkel közös együttműködési megállapodás megújításán. A képzés tehát a következő tanévben is folytatódik.

 

Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat Észak-Alföldi Régiójának igazgatója kiemelte: a kezdeményezés országosan is példaértékű, amely mintaként szolgálhat más településeknek is. A közösségi segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozta, hiszen nagyon gyakran közterületen történnek a rosszullétek, ahol életet menhet, ha a közelben tartózkodik az elsősegélynyújtásban járatok személy.

 

A képzésnek köszönhetően évről évre  ezres nagyságrendben kerülnek ki a város középfoú oktatási intézményeiből olyan fiatalok, akik nem csak akarnak, de szakszerűen tudnak is segíteni szükséghelyzetben - emelte ki Szutorisz-Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerület vezetője.

 

A közoktatási intézmények vezetői ezúttal is támogatták ezt a kezdeményezést, ezáltal az önkormányzat, a Szolnoki Tankerületi Központ, a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum és a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum vezetői együttműködési megállapodást írtak alá a képzés lebonyolításáról, melyhez a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium is csatlakozott.

 

A tematika kidolgozását és az elsősegélyképzés oktatását az Országos Mentőszolgálat megyei kirendeltségének munkatársai és a Szolgáltatási Szakképzési Centrum szakoktatói végezték az Országos Mentőszolgálat által kidolgozott tematika alapján.

 

Az önkormányzat a képzés koordinálása mellett vállalta az oktatói díjakra, illetve egyéb dologi kiadásokra vonatkozó pénzbeli támogatást, az intézmények biztosították az oktatás egyéb eszközszükségleteit (kötszerek, plédek). Az önkormányzat a képzés eredményes, sikeres megvalósítása érdekében 2 db defibrillátor és 2 db gyakorló fantom készüléket is vásárolt.

 

Az elsősegély képzésen 1592 tanuló vett részt. Az oktatás 2x3óra=6 órában zajlott csoportbontásban (1 osztály=2 csoport).

 

Az ismeretanyag szerves részét képezte:

 

·        az újraélesztés elsajátítása, gyakorlása AMBU fantomon és defibrillátor alkalmazásával,

 

·       életveszélyes állapotok ellátása (eszköz nélküli légútbiztosítás, eszméletvesztés esetén felmerülő teendők megismerése, stabil oldalfekvő helyzet helyes kialakítása, életveszélyes vérzések ellátása, Heimlich-féle műfogás gyakorlása)

 

·        csonttörések ellátása (sérült végtag ideiglenes rögzítése), égési sérülések megfelelő ellátása

 

A képzést követően sok pozitív visszajelzés érkezett mind a tanulók, mind az oktatók, és az intézményvezetők részéről. Az oktatás sikeres megvalósulása, valamint a megszerzett tudás hasznossága, jelentősége arra ösztönözte a város vezetőségét és az együttműködés összes résztvevőjét, hogy tovább folytatódjon a program és az idei évre (2018/2019-es tanévre) vonatkozóan is biztosítsák az elsősegélynyújtási alapismeretek elsajátításának lehetőségét a 9. évfolyamos diákok számára.

AktuálisSzolnokelsősegélynyújtás