2024.03.29, Péntek

Újabb járási önkéntes mentőcsoportok kaptak minősítést

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.11.23. 12:44

Nemrégiben ismét újraminősítettek két járási mentőcsoportot Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A megyeszékhelyen november 16-án tartották az erre irányuló újraminősítő gyakorlatot a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség támogatásával, amelyen a szolnoki járásból a Pelikán Járási Önkéntes Mentőcsoport, a törökszentmiklósiból pedig a Szentmiklós Önkéntes Mentőcsoport vett részt.

Hirdetés

Mint minden ilyen gyakorlat során, a résztvevőknek most is egy feltételezett szituációban kellett helytállniuk. Eszerint a Tiszán levonuló árhullám miatt a mentőcsoportoknak a vízügyi szervezet irányítása mellett az árvízvédelmi töltést kellett magasítaniuk és erősíteniük, valamint buzgárelfogást is végeztek. Mindezek mellett kidőlt fák eltávolítása, emberek kimenekítése, a kárhelyszín légi felderítése, valamint a kimenekítettek befogadása és ellátása is a feladatuk részét képezte.

Utóbbi képességet a Magyar Hadi- és Gépjárműtechnikai Közhasznú Alapítvány demonstrálta. A szervezet két tagja egy pneumatikus sátrat állított össze, amely tetszőleges helyen, két ember által mindössze negyed óra alatt telepíthető.

A gyakorlat végeztével mindkét önkéntes mentőcsoport újabb öt évre megszerezte a jogot arra, hogy egy katasztrófahelyzetben a hivatásos mentőszervezetek tagjaival együtt dolgozzon az emberi élet és az anyagi javak biztonságának megőrzésén.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságPelikán Járási Önkéntes MentőcsoportSzentmiklós Önkéntes Mentőcsoport