2024.04.26, Péntek
Jól halad a Jász-Nagykun-Szolnok megyei identitást erősítő projekt előkészítése

Jól halad a Jász-Nagykun-Szolnok megyei identitást erősítő projekt előkészítése

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat

2019.02.13. 08:26

Gőzerővel folyik a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat közel 350 millió forint támogatást elnyert „Megyei identitásfejlesztés Jász-Nagykun-Szolnok megyében” című pályázatának előkészítése. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyik fontos célja a helyi közösségek fejlesztése, az adott térséghez, közösséghez való tartozás tudatának erősítése. 

Hirdetés

Ehhez a megye nagyon erős alappal bír, hiszen az országban egyedülálló módon nevében viseli a megyét „ősidők” óta lakó két népcsoportot, a jászokat és kunokat. A „büszke jászok” és „konok kunok” megőrizték és ápolják hagyományaikat, kultúrájukat. A Jászság és Nagykunság mellett a megye harmadik jellegzetes térsége a Mezőtúr-Tiszazug térség, ami szintén jelentős hagyománnyal és örökséggel bír. Erre az erős alapra épít a megye egészére kiterjedő projekt, ami 3 éves időtartama alatt az említett három térség és a megye egésze identitásának, a „jó itt élni” érzés erősítését célozza a lakosság széles körű bevonásával.

Jelenleg a projektfejlesztési szakasz zajlik, melynek egyik első állomása volt a Megyeházán február 5-én megtartott hálózatépítő és szakértői műhelymunka, amire első körben olyan szervezeteket, egyesületeket, kulturális és egyéb intézmények képviselőit várta a Megyei Önkormányzat, akik rálátással bírnak a megye kulturális, oktatási és sportéletére, hagyományőrző tevékenységére, s így a projekt során megvalósuló számos és sokrétű eseménybe szakértőként, együttműködőként kapcsolódhatnak be. A hálózatépítés ezzel természetesen nem zárul le, hiszen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat civil szervezetek, önkéntesek és fiatalok közreműködésére, a hagyományápolásban és közösségfejlesztésben érintett szakmai szervezetek széleskörű partnerségére és együttműködésére számít.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyeJász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzatidentitásfejlesztés