2024.04.20, Szombat
Több mint félszáz ifjúsági hangversenyt adnak a szolnoki szimfonikusok
A kép illusztráció - Szolnoki Szimfonikusok facebook

Több mint félszáz ifjúsági hangversenyt adnak a szolnoki szimfonikusok

mti

2019.02.06. 15:48

Több mint félszáz ifjúsági hangversenyt ad 2019-ben is a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, az idei év újdonsága a Kacorkirály, a Három kismalac és a Mediterrán dallamok Notis Georgiou gitárművész és karmesterrel.

Hirdetés

A zenészek óvodákba, általános és középiskolákba is eljutnak a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.-vel együttműködésben, valamint a sikeres pályázatok révén.     

Az idei évadban az általános iskolásoknak Balogh Sándor és Lukácsházi Győző szerzőpáros megzenésített mesejátékait tűzték műsorra. Tavaly a Lúdas Matyi, idén a Kacorkirály és a Három kismalac meséjével kedveskednek ennek a korosztálynak. Az előadásokat Nagy Katalin Matild grafikusművész homokanimációs vetítésével színesítik. 

A produkció különlegessége, hogy egyes előadásokon maga a zeneszerző fog vezényelni, illetve a szövegíró mesél majd a gyerekeknek, a többi előadáson a karmester Mucsina Péter, a mesemondó pedig Munkácsyné Danyi Zsuzsanna lesz .     

 

A középiskolás korosztály részére Rodrigo, Fauré és Notis Georgiou zeneművei csendülnek fel a koncerteken. Rodrigo híres Concierto de Aranjuez gitárversenyének II. tétele sok film betétdalát képezi, a korosztály számára kifejezetten érdekes dallam. Notis Georgiou az Orestia című kompozíciójában Oresztész, spártai király történetét meséli el zenében. A történet a középiskolai irodalmi tananyag részét képezi, ezért is választották a művet a középiskolás korosztály számára. Notis Georgiou nemcsak zeneszerzőként, de karmesterként és szólistaként gitárral is közreműködik az ifjúsági műsorban.     

 

Kis létszámú településeken, falvakban is adtak több koncertet, hogy lehetőség szerint minél több gyermekhez eljuttassák a komolyzenét. Eddig pályázati forrásból nyílt erre lehetőség, de szeretnék folytatni ezt a kezdeményezést a jövőben is.     

 

A kft. több mint kétszáz helyszínen szervez ifjúsági koncerteket, több mint 280 ezer fiatal hallgatta a koncertjeiket a tavaly. Az ifjúsági programot lendületes, a korosztályhoz szóló moderálás színesíti, a koncertek műsorát pedig kifejezetten az iskolások számára állították össze. A fellépők között találkozhatnak többek mellett például szimfonikus zenekarral, régizenei együttessel és jazztrióval is.     

 

Szutorisz-Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója kiemelte, hogy a gyermekek személyiségfejlődésében rendkívül fontos szerepet játszik a zene, a tánc és a játék. A tankerületi központok támogatják, hogy minél több gyermekhez, minél gyakrabban eljusson a komolyzene.

AktuálisSzolnoki Szimfonikus Zenekar