2024.04.19, Péntek
A munkaerőpiac reformjában meghatározóak a foglalkoztatási osztályok

A munkaerőpiac reformjában meghatározóak a foglalkoztatási osztályok

kormanyhivatal.hu

2019.03.25. 20:08

A magyar munkaerőpiac fejlesztéséhez sokat tehetnek hozzá a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályaikon keresztül, és tevékenységük során új módszerekre is támaszkodhatnak. Erről, valamint a reform körülményeiről, és egyfajta új szemlélet elsajátításáról is hallhattak a kollégák azon a projektindító előadáson, melyet a McKinsey tartott Szolnokon a megyei Kormányhivatalnak.

Hirdetés

A vállalatok egyre nagyobb része szembesül toborzási nehézségekkel, a program ennek a megoldásában nyújt segítséget – hangzott el „A munkaerő-piaci reform végrehajtásának gyorsítása a foglalkoztatási osztályok átalakításával” elnevezésű projekt ismertetésekor. A program célja az elsődleges munkaerőpiacra lépők számának növelése, melyben fontos szerepet szán megyei és járási szinten is a közigazgatás foglalkoztatási területen működő egységeinek.


Az OFA Nonprofit Kft. közreműködésével létrejött előadáson szó volt a vállalati kapcsolattartás fontosságáról, aminek hatékonysága a kapcsolattartás intenzitásának fokozásával érhető el. Indokolt lehet új típusú munkamódszerek kidolgozása is: a munkaerő-tartalék szegmentálása, eredményorientált akciók szervezése, irányítási rendszerek létrehozása egyaránt segítséget nyújthat az eredményesebb munkaerő-közvetítéshez. A munkaerőpiac egyedi igényeinek figyelembe vétele továbbra is kulcsfontosságú a sikeres közvetítéshez – szólt az értékelés, majd hangsúlyozták: kollégáink jó tapasztalatainak beépítése is meghatározó a rendszer sikeres működtetésében, további tartós munkahelyek létrehozásában.

Kiemelték: a munkaerő piaci tartalékok elérésében, és a közfoglalkoztatottak sikeres kihelyezésében kulcsfontosságú egy újfajta gondolkodás elsajátítása. Ennek lényege, hogy a munkáltatókra új ügyfélként tekintsenek a foglalkoztatási osztályok, és célzott programokat dolgozzanak ki számukra. Ügyfélfókuszú rendszerben gondolkodva pontosan kell felmérni a vállalati igényeket. 


A mintaprogramról elmondták, hogy Európában már bizonyított, és három kelet-magyarországi megyében tesztelték meggyőző eredményekkel. A rendszer finomhangolása és országos kiterjesztése esetén akár ötvenezer fővel is bővülhet a foglalkoztatottság.

Az eseményen dr. Berkó Attila kormánymegbízott elmondta, hogy a program Jász-Nagykun-Szolnok megyébe hozatala nem előzmény nélküli, hiszen komoly egyeztetések előzték meg a megvalósítást. A kormánymegbízott szerint a foglalkoztatás javítását folytatni kell, mert az sarkalatos pontja a megye fejlődésének.

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok megyemunkaerőpiac