2024.03.29, Péntek
A szabadságharc hősei előtt tisztelgett Szolnok

A szabadságharc hősei előtt tisztelgett Szolnok

szolnok.hu

2019.03.18. 19:50

A százhetvenegy évvel ezelőtti 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek országszerte, így Szolnokon is. A Kossuth téren látványos és színes programmal várták az ünneplőket.

Hirdetés

A Kossuth, illetve Petőfi emléktáblák koszorúzását követően a Kossuth téren felállított színpadon a Verseghy Ferenc Gimnázium tanulóinak színvonalas műsora, majd Molnár László, a Szigligeti Színház Jászai-díjas színművészének szavalata következett, ezután az Ökumenikus Lelkészkör nevében Végh Miklós református lelkész egyházi gondolatai hangzottak el.

Folytatva a hagyományokat, átadták Szolnok Város Ifjúsági Díját is, melyet ez évben három fiatal: Földvári Patrik Zoltán, a Magiszter Fényes Adolf Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Alapfokú Művészetoktatási Iskola 13. osztályos tanulója, Pap Csenge, a Verseghy Ferenc Gimnázium 12. a osztályos tanulója, a Szolnok Megyei Diákközgyűlés Kommunikációs és Működési Bizottságának elnöke, és Oláh Csenge Barbara, a Széchenyi István Gimnázium tanulója, Szolnok város diákpolgármestere vette át Szalay Ferenc polgármestertől. A díjat azok kaphatják, akik a megyeszékhely fiatalságáért sokat tettek.

Parádés lovasbemutató, illetve a történelmi zászlók bemutatása színesítette a programot, majd megkoszorúzták a városháza aulájában álló Kossuth-szobrot is.

171 éve a nemzeti önazonosság volt a cél, ma a keresztény hagyományok, az emberi jogok, a béke és a biztonság megteremtése jelent kihívást. Kossuthék egy független Magyarországért harcoltak, mi asszonyainkért és lányainkért, a családjainkért, a karácsonyért, a húsvétért, s mindazért, amit ez a kulturális közeg értékként felépített! – mondta Szalay Ferenc polgármester ünnepi beszédében

Szalay Ferenc így összegezte gondolatait: Mert a történelem néha bizony ismétli önmagát, s ma is egy erősen változó Európában kell megtalálnunk a helyes utat. Ezen az úton a 48-as hősök úgy tudtak végigmenni, hogy egy erős, hatékony nemzetté kovácsolták a népet. S ez a nemzet, mi magyarok, a mai napig hiszünk abban, hogy csak egy kultúrájában, hagyományaiban bízó, keresztény értékeit nem megtagadó, erős országban lehetünk Európa meghatározó állama.

 

AktuálisSzolnokmárcius 15.