2024.03.29, Péntek
A szolnoki diákok az újraélesztést is megtanulják

A szolnoki diákok az újraélesztést is megtanulják

szolnok.hu

2019.03.08. 11:08

A tavalyi tanévben kezdődött a program, akkor 1592, az idei évben pedig 1753 kilencedik évfolyamos diák sajátította el Szolnokon az elsősegélynyújtási ismereteket.

Hirdetés

Az idei képzés zárónapján Szabó István alpolgármester, dr. Korcsmáros Ferenc, az OMSZ régióvezetője és Kardos József vezető mentőtiszt is megtekintette a diákokat gyakorlat közben a Magiszter iskolában.

A tavaly indult képzést követően sok pozitív visszajelzés érkezett mind a tanulók, mind az oktatók, és az intézményvezetők részéről. Az oktatás sikeres megvalósulása, valamint a megszerzett tudás hasznossága, jelentősége arra ösztönözte a város vezetőségét és az együttműködés összes résztvevőjét, hogy tovább folytatódjon a program és az idei évre vonatkozóan is biztosítsák az elsősegélynyújtási alapismeretek elsajátításának lehetőségét a 9. évfolyamos diákok számára.

Rendkívül fontos ismeretek elsajátítását teszi lehetővé az ingyenes képzés, amely tudomásunk szerint egyedülálló az országban. Köszönet az iskoláknak, a mentőszolgálatnak és a gyerekeknek, hogy mindez ilyen szinten megvalósulhat. A fiatalok nagyon motiváltak a tanrendbe illesztett 2x3 óra során nyitottan fogadták az új ismereteket – mondta el Szabó István alpolgármester.

 

Dr. Korcsmáros Ferenc félig tréfásan, félig komolyan jegyezte meg: Szolnok az ország legbiztonságosabb városa lehet, hiszen már most több mint háromezer diák tanulta meg az újraélesztést, és ha a program folytatódik, ez megsokszorozódhat a jövőben. A modell értékű program kapcsán kiemelte, hogy ez a tudás a társadalom számára is hangsúlyozottan fontos.

 

A Magiszter iskola vezetője, Csiderné László Csilla a szülők köszönetét tolmácsolta, hiszen gyermekeik abban az életkorban sajátítják el az elősegélynyújtás, életmentés ismereteit, amikor kockázatvállalóbbak. Így viszont baj esetén lesz köztük olyan, aki baj esetén segítséget nyújthat.
A tematika kidolgozását és az elsősegélyképzés oktatását az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezet JNSZ Megyei Kirendeltségének munkatársai és a Szolgáltatási Szakképzési Centrum szakoktatói végezték az Országos Mentőszolgálat által kidolgozott tematika alapján.


Az ismeretanyag szerves részét képezi:
•     az újraélesztés elsajátítása, gyakorlása AMBU fantomon és defibrillátor alkalmazásával,
•    életveszélyes állapotok ellátása (eszköz nélküli légútbiztosítás, eszméletvesztés esetén felmerülő teendők megismerése, stabil oldalfekvő helyzet helyes kialakítása, életveszélyes vérzések ellátása, Heimlich-féle műfogás gyakorlása)
•     csonttörések ellátása (sérült végtag ideiglenes rögzítése), égési sérülések megfelelő ellátása

AktuálisSzolnokelsősegélynyújtás