2019.05.27, Hétfő

Hirdetés

Martfűre érkezett a Hunyadiak dicső kora című vándorkiállítás
Martfű Média

Martfűre érkezett a Hunyadiak dicső kora című vándorkiállítás

martfu.hu

2019.03.13. 17:51

A Mátyás király születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója tiszteletére létrejött kiállítás megnyitóján Millisits Máté filmvetítéssel és interaktív tárlatvezetéssel kalauzolta az érdeklődőket a középkori Magyar Királyság utolsó fél évszázada eseményeibe.

Hirdetés

„Az emlékezet többféle formában és műfajban őrzi az igazságos uralkodó, Mátyás király alakját. Az „igazságos király” először mindenkinek népmesei alak volt.  A történelemkönyvek szerint Mátyás király felismerte, hogy Magyarországot megerősítve, a közép-európai népeket összefogva lehet csak megállítani az Oszmán Birodalom terjeszkedését és megvédeni a keresztény civilizációt” – emelte ki Eiler Zita a kiállítás megnyitóján.

 

A március 5-én megnyitott Hunyadiak dicső kora című tárlat kurátora Millisits Máté művészettörténész, akinek több értékes kiállítást is köszönhetnek a martfűiek: a Zsolnay épületkerámiákat vagy az Europa Nostra díjas építészeti alkotásokat bemutató tárlatot. Székácsné Tálas Gabriella könyvtárvezető közreműködésében mese is idézte Mátyás király történetét.

 

– „Mátyás királyt az utókor nagy reneszánsz uralkodónak tartja, aki Magyarországon először honosította meg ennek az új stílusnak az eredményeit” – fogalmazott Martfű muzeológusa. – „Udvarába nem csak számos olasz humanistát, hanem természettudósokat, művészeket is meghívott. Könyvtára és benne kódexei, a Corvinák messze földön híresek voltak” – fűzte hozzá Eiler Zita.

A 2018-as Mátyás Király-emlékév kihelyezett történelemóráknak is kiváló lehetőséget nyújtó vándorkiállítása a Budapesti Városvédő Egyesület és a Hatvany Lajos Múzeum közös szervezésében március 22-ig várja látogatóit a Martfű Városi Művelődési Központban.

AktuálisMartfűHunyadiak dicső kora