2024.04.19, Péntek
Első helyen végzett a magyar csapat
Fotós: Szolnok HTP

Első helyen végzett a magyar csapat

jasz.katasztrofavedelem.hu

2019.07.18. 15:27

Július 12-13-án rendezték meg a csehországi Jihlava városában a Firefighter Combat Challenge (FCC) elnevezésű tűzoltóversenyt. A lenyűgöző városban összesen tizenegy ország százhúsz tűzoltója mérte össze tudását. Köztük többen érkeztek Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, és remekül helytálltak, hiszen a visszatérő versenyzők nem csak javítottak tavalyi eredményeikhez képest, hanem vegyes csapatban első helyezést is sikerült elérniük.

Hirdetés

A küzdelmek több korcsoportban, egyénileg, párban, csapatban valamint vegyes csapatban zajlottak, a feladatok pedig – a többi megmérettetéshez hasonlóan – alaposan feladták a leckét mindenkinek.

Az indulóknak teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékkel a hátukon kellett egy négy emelet magas, három szinten elhelyezkedő torony tetejére felfutniuk, vállukon egy húsz kilogrammos tömlővel; majd oda a talajról, kötéllel kellett felhúzniuk egy másik ugyanolyan tömlőt. A toronyból lefutva a tűzoltóknak egy hetvenöt kilogrammos súlyt kellett kalapácsütésekkel eljuttatniuk másfél méter távolságra. Ezután következett egy szlalompálya, majd pedig sugárcsővel való futás és célba lövés. Az utolsó szakaszban egy nyolcvan kilogrammos bábut kellett háttal futva elhúzni a célig.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei tűzoltók nem vallottak szégyent egyik versenyszámban sem. Felkészülésüket az egyéni edzéseken kívül két, többnapos edzőtábor is segítette, ahol elsősorban a csapat-, és váltószámokat gyakoroltak a versenyzők.

Saját korcsoportjában Czifra Zsolt tű. őrmester, a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója a tizennegyedik helyen végzett, míg saját mezőnyében Handzsuj Mihály tű. törzszászlós, a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnoka a tizenötödik helyen zárt. A harmadik korcsoportban pedig Papp János tű. százados, a Mezőtúri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese a hetedik helyen fejezte be a viadalt.

A tandem versenyszámban a Czifra Zsolt - Handzsuj Mihály kettős saját korcsoportjában a nyolcadik, a Papp János - Rafai Tibor a dunaújvárosi Véd-sz Kft. Létesítményi Tűzoltóság tagja kettős pedig a tizedik helyen zárt.

Csapatban Czifra Zsolt, Handzsuj Mihály, Papp János és Rafai Tibor, ifj. Bodó Lászlóval, a kaposvári KÖTÉL Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület tagjával kiegészülve a huszonkét csapat közül a hatodik pozícióban zárt.

A vegyes csapat, ami a verseny tekintetében azt jelentette, hogy az induló csapatnak legalább két női taggal is rendelkeznie kell, az öt indulóból az előkelő első helyen végzett. A férfitagokat Handzsuj Mihály, Papp János és ifj. Bodó László alkotta. A női tagokat pedig Pál Kata a veszprém megyei Kővágóőrs Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja és Istványi Nóra tű. főhadnagy, a füzesabonyi járás katasztrófavédelmi megbízottja képviselte.

AktuálistűzoltóversenyFirefighter Combat ChallengeJász-Nagykun-Szolnok megye