2024.05.09, Csütörtök
Sokak életét megkönnyíthetjük a parlagfű rendszeres irtásával
MTI/Rosta Tibor

Sokak életét megkönnyíthetjük a parlagfű rendszeres irtásával

kormanyhivatal.hu

2019.07.10. 12:31

Valamennyi földtulajdonost, földhasználót és erdőbirtokost törvény kötelez a parlagfű irtására.

 

Sok ember életét lehet megkönnyíteni, ha sikerül csökkenteni a parlagfű pollenterhelését, de önmagát is számos kellemetlenségtől mentesítheti minden gazdálkodó, ha betartja az irtásra vonatkozó előírásokat – mondta Holló László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóságának Aratási Koordinációs bizottsági ülését megelőző sajtótájékoztatóján.

Holló László hangsúlyozta: jogszabályváltozás miatt idéntől a földhasználó köteles a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetáció végéig fenntartani. Ennek teljesüléséhez a gazdáknak folyamatosan figyelni kell földjeiket, mert a parlagfű kaszálás után két héttel képes újrasarjadni, az őszi időszak felé közeledve pedig egyre gyakrabban virágzik – fejtette ki. A kormányhivatal agrárügyi főosztályvezetője hozzátette: belterületen a jegyző, külterületen a kormányhivatal ellenőrzi ennek teljesítését.

Holló László szólt arról, hogy a parlagfű elleni védekezés elmulasztása esetén tizenötezer forinttól ötmillió forintig terjedő növényvédelmi bírság szabható ki, amelynek összegét a fertőzött terület fekvése, nagysága, a parlagfű borítottságának mértéke, valamint a közintézmények, üdülőhelyek közelsége határozza meg. A növényvédelmi bírság mérlegelési jogkör nélkül, azonnal kiszabandó, amely mellé a közérdekű védekezés költsége is párosul – emelte ki.

 

Parlagfű-észlelésről bárki bejelentést tehet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal internetes felületén, belterület esetén a jegyzőnél, külterület esetén pedig a Kormányhivatal járási földhivatalainál – tette hozzá a főosztályvezető.

Aktuálisparlagfű Jász-Nagykun-Szolnok megye