2024.04.19, Péntek
Nő a civil szervezetek támogatása Szolnokon

Nő a civil szervezetek támogatása Szolnokon

szolnok.hu

2019.09.19. 16:02

Civil Info – NEA 2020 címmel szerveztek tájékoztató rendezvényt Szolnokon, a városháza dísztermében a civil szervezetek számára. A fórumon hasznos információk, előadások hangzottak el egyebek mellett aktualitásokról pályázati tapasztalatokról.

Hirdetés

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár a civil területet érintő aktualitásokról beszélt, kiemelve, hogy míg idén mintegy 5,9 milliárd forinttal támogatta a kormányzat a civil szervezeteket, addig jövőre ez a szám már 7,7 milliárdra nő. A pályázatokat október elején írják ki.

Szalay Ferenc polgármester köszöntőjében kiemelte: a Szolnokon működő Civil Fórummal évente kétszer ül le a város vezetése, hogy a támogatásokról, együttműködésekről beszéljenek. Az önkormányzat 2003 óta rendelkezik civil stratégiával, mely olyan stabilan működő támogatási struktúra alapjait tette le, mely 15 éve változatlan formában működik.

 

A hármas támogatási struktúra pillérei:

1.)   Pénzügyi támogatási pillér - Ez évek óta több, mint 100 milliós nagyságrendű támogatást jelent. 2018-ban 163 millió forinttal támogatta az önkormányzat a helyi civil kezdeményezéseket.

A civil szervezetek ellátásokba történő bevonása és pályázati jelenléte is jelentős.

2.)   Az infrastrukturális támogatás pillér alapját a Baross u. 56. szám alatt működő – a köztudatban Civil Házként élő – Civil Információs Centrum adja. A Civil Ház 2004 óta működik, a CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat 2007 óta működteti.

32 önkormányzati tulajdonú, civil szervezetek használatában lévő ingatlan van a városban, melyek közül 10 térítésmentes használatban van, 10 pedig kedvezményes használatban (az ingatlanok 2/3-a).

3.)   A szakmai támogatási pillért pedig többek között a Polgármesteri Hivatal civil referense, illetve azok az egyeztető fórumok (pl. Civil Tanács, Civil Kerekasztalok, bizottsági delegáltak, illetve a legutóbb augusztusban is megrendezett egyeztető ülések) jelentik, ahol az önkormányzat vezetése konzultál a civilek érdekképviseltét ellátó Civil Tanáccsal.

Hogy nem csupán stratégiai partnerként tekint az önkormányzat a civilekre, hanem erkölcsi értelemben is megbecsülését fejezi ki feléjük, mi sem bizonyítja jobban, hogy az önkormányzat által alapított 13 díj közül 6 díj esetében fedezhetünk fel civil szervezetek működéséhez kapcsolódó személyt, vagy kapta meg szervezet a díjat. 

AktuálisCivil Info – NEA 2020Szolnok