2024.04.24, Szerda
Biztonságban a megemlékezés napjaiban
police.hu

Biztonságban a megemlékezés napjaiban

police.hu

2019.10.30. 20:14

Mindenszentek és halottak napja alkalmából a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatót tartott a Szolnoki Római Katolikus Temetőnél.

Hirdetés

Mindenszentek és a halottak napja alkalmából elhunyt szeretteinkre emlékezünk. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság is kiemelt figyelmet fordít a megemlékezés nyugalmára, a bűncselekmények és a balesetek megelőzésére. Ennek érdekében Vojter-Szabó Zita rendőr alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetője és Dávid Mónika rendőr őrnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára 2019. október 30-án sajtótájékoztatót tartottak Szolnokon.

A szakemberek elmondták, hogy az elkövetkezendő napokban a rendőrök a temetők környékén, a polgárőrök bevonásával visszatérő ellenőrzéseket tartanak, segítik a forgalmat, és többek között szórólapokkal hívják fel a figyelmet az áldozattá válás elkerülésének lehetőségeire, a közlekedési szabályok fontosságára, valamint a látni és látszani elv életmentő szerepére.

 

 

Kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Táskájukat, csomagjukat ne hagyják őrizetlenül, még akkor sem, ha a közeli kúthoz indulnak vízért!
  • Idős hozzátartozóikat, szomszédjukat kísérjék el a temetőbe, így könnyebben tudnak vigyázni egymásra is!
  • Ilyenkor a temetők környékén és a tömegközlekedési eszközökön is megnövekszik a forgalom. A zsebtolvajok kifejezetten kedvelik a zsúfolt helyeket, épp ezért vigyázzanak értékeikre! Tárcájukat ne a kabátjuk külső, vagy nadrágjuk hátsó zsebében tartsák, és a táskájuk cipzárját is mindig húzzák be!
  • Ha gépjárművel érkeznek, akkor ne hagyjanak semmit az utastérben, mert egy ott hagyott kabát, vagy tárca könnyen szemet szúrhat a tolvajoknak!
  • A gépkocsit minden esetben zárják be, ablakait húzzák fel, és az értékeiket a csomagtartóba pakolják!
  • Amennyiben az autó riasztóval van felszerelve, azt minden esetben kapcsolják be!
  • Kerékpárlopások megelőzése érdekében jól látható, forgalmas helyen zárják le kétkerekűiket! A mozdítható tartozékokat vegyék le, és vigyék magukkal!
  • Soha ne hagyjanak értéket – táskát, szatyrot a kerékpáron –, amennyiben eltávolodnak attól!

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy elindulás előtt az alábbi szabályokra különösen figyeljenek oda:

  • A jármű működő kormány- és fékberendezését, valamint a világítóberendezések és rendszámtábla meglétét le kell ellenőrizni!
  • A kerékpárosok kora reggel vagy az esti szürkületben a jó észlelhetőség érdekében a kerékpár kötelező világító berendezésein felül viseljenek fényvisszaverő ruházatot!
  • A gyalogosok mindenhol körültekintően, lehetőség szerint a gyalogjárdán közlekedjenek! Amennyiben át akarnak térni az út túloldalára, azt a kijelölt, és ezáltal biztonságosnak számító átkelőhelyeken tegyék meg!
  • A passzív biztonsági eszközöket – az előírt módon – a család minden tagja használja!
  • Személygépkocsi, vagy épület mögül hirtelen ne lépjenek az úttestre, mert nagyon balesetveszélyes!
  • Egy józan gondolattal sok kellemetlen pillanattól és jelentős kiadástól kímélheti meg magát az, aki úgy dönt, hogy betartja a szabályokat, vezetés előtt és közben nem fogyaszt alkoholt.
  • Kiemelt figyelemmel és kellő oldaltávolságot tartva, ha szükséges, a sebességet csökkentve kerüljék el a közutakon esti szürkületben és az éjszakai órákban közlekedő gyalogosokat, egy nyomon haladó járműveket!

 

 

A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén kérjük, legyenek türelmesek, és már előre számítsanak hosszabb utazási időre!

AktuálisbiztonságmegemlékezésHalottak napja