2024.04.26, Péntek
Szervező munkáját díjazták a Szolnoki Önkormányzatnak

Szervező munkáját díjazták a Szolnoki Önkormányzatnak

szolnok.hu

2019.12.18. 17:06

Szolnok az előző évekhez hasonlóan 2019-ben is csatlakozott a szeptember 16-22. között megrendezett Európai Mobilitási Héthez. A rendezvényhez kapcsolódóan 2019. szeptember 21-én, az Autómentes Nap alkalmával az 56. Tiszaligeti Napok keretében tudás-élmény alapú túrák és sportversenyek megszervezését valósította meg.

Hirdetés

Magyarország idén 18. alkalommal csatlakozott a környezetbarát, fenntartható közlekedést népszerűsítő Európai Mobilitási Hét és Autómentes Hétvége című nemzetközi programhoz, amelynek idei jelmondata: "Sétálj velünk!".
Európából és a világ más részeiről összesen 3135 település csatlakozott a kontinens legnagyobb környezetvédelmi-közlekedési kampányához. A résztvevő 50 ország listáján a programot szervező önkormányzatok számát tekintve Magyarország a harmadik.A 2002 óta minden szeptemberben megrendezett Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap egyre több emberhez juttatja el a környezetbarát közlekedés üzenetét. A programsorozat célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére, a lakosságot pedig az autózás helyett a közösségi közlekedési eszközök használatára, kerékpározásra, gyaloglásra ösztönözze.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva szemléletformáláshoz kapcsolódó egyedi támogatási lehetőséget hirdetett 2019-ben is.
180.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatással hozzá kívánt járulni a településeken szervezett Európai Mobilitási Hét, illetve Autómentes Nap megtartásához kapcsolódó tudás-élmény alapú programok, vetélkedők, versenyek szervezéséhez.

A megrendezett túrák célja az élményszerzés, a tiszta, közösségi és intelligens mobilitás, a tisztább közlekedési módok előnyeinek hangsúlyozása, a város kerékpárút-hálózatának megismerése és a szolnoki kerékpáros turizmus népszerűsítése mellett, a biztonságos kerékpáros közlekedés szabályainak megismertetése, a résztvevők tudásának bővítése volt.  A sportversenyek célja pedig, hogy a versenyzők az épített elemek között minél gyorsabban teljesítsék az adott pályát időre, a hibák minimalizálásával.  

A rendezvény nagy népszerűségnek örvendett, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy mintegy 400 fő vett részt a tudás-élmény alapú programokon, míg a sportversenyeken közel 100 fő mérettette meg magát, mely alapján megállapítható, hogy az előző évi eseményhez képest idén még nagyobb volt az érdeklődés a programok iránt.   

Az eseménysorozaton 2019-ben résztvevő rekordszámú, 292 település közül került ki az a több mint félszáz legsikeresebb önkormányzat, melyek képviselői a színvonalas rendezvényekért díjat vehettek át a kampányt lezáró konferencián. Az Európai Mobilitási Hét hazai koordinátora, az Innovációs és Technológiai Minisztérium három kategóriában adott át elismeréseket: legjobb szervező önkormányzat, kiemelkedő szervező önkormányzat és legszorgosabb helyi szervező. A díjazottak kiválasztásnál fontos szempont volt, hogy az adott település programjaival mennyire segítette az Európai Mobilitási Hét idei fő üzenetének népszerűsítését.

A 2019. december 16-án, az Innovációs és Technológiai Minisztériumban megrendezett ünnepségen, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Legjobb szervező önkormányzat” címet nyerte el, s vehette át az elismeréshez tartozó oklevelet és kerékpárt Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkártól.

A konferencián a legsikeresebb települések, legszorgosabb szervezők bemutatkozására is lehetőség nyílt, így Szolnok Önkormányzata is előadást tarthatott „Állandó intézkedések és innovatív smart megoldások – Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap céljaival összhangban” címmel.

AktuálisSzolnokEurópai Mobilitási Hét