2024.03.28, Csütörtök
A szolnoki Rotary Clubban mutatta be a kormányhivatalok működését Berkó Attila

A szolnoki Rotary Clubban mutatta be a kormányhivatalok működését Berkó Attila

kormanyhivatal.hu

2020.02.19. 17:05

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott szerint a kormányhivatalok a kormányzati elképzelések keretein belül, de mindig is kötődtek a vállalkozásokhoz.

Hirdetés

Dr. Berkó Attila elmondta: noha 2011-es megalapításuk óta a folyamatos változás jellemzi, a kormányhivatalok célja mindig a kormányzati döntések végrehajtása, amely során az elmúlt évek bevált mintái mentén próbálnak fejleszteni.

A kormányhivatalok felállításának, a hatóságok összevonásának célja az volt, hogy Magyarország versenyképessége javuljon. Vezérlőelv, hogy mindenki számára azonos szolgáltatásokat biztosítsunk – emelte ki.

Az agrárium kapcsán a kormánymegbízott hangsúlyozta: Jász-Nagykun-Szolnok megye mindig is agrártípusú volt, az itteni agrárvállalkozások húzóerőt képeznek. Bár az ágazat külső források nélkül is életképes lenne, lényeges az európai uniós kifizetések gyors és rendezett helyi végrehajtása. Ebben a kormányhivatal működik közre – mondta, és hozzátette: a gazdák szerint a rendszer jól működik. Jelezte: az öntözéses mezőgazdaságban sok lehetőség van még a térség számára.

Dr. Berkó Attila elmondta, a zöldhatóság – természetvédelmi és környezetvédelmi főosztályként – a kormányhivatalhoz tartozik, de saját berkeiken belül is igyekeznek erősíteni a környezetbarát szemléletet. Kitért arra is, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye számos kihívás előtt áll: sok illegális hulladéklerakót kellene felszámolni, és a Tisza Kisköre alatti szakaszába is több tonna hulladék kerül évente.

Soha nem lehet elég szigorú az élelmiszerlánc-biztonság és állategészségügy – fogalmazott a kormánymegbízott. Erre figyelmeztet bennünket a rendszeresen előbukkanó sertéspestis és madárinfluenza veszélye – mondta.

A műszaki engedélyezési területet érintve dr. Berkó Attila arról beszélt: elgondolkodtató, hogy a milliárdokért épített utakra műszakilag rendezetlen, veszélyes szerelvényeket, karavánokat engedünk, amelyek az úthálózat terhelése mellett emberi életeket is veszélyeztetnek. A munka világában élőknek kijár minden védelem, a biztonsági intézkedések nem kispórolhatóak – tette hozzá.

A kormányhivatal vezetője tájékoztatott a foglalkoztatásról is. Elmondta: a kormányhivatal azon dolgozik, hogy aki csak tud, munkába álljon. – Amíg csak egy ember van, aki szeretne dolgozni, de még sincs munkája, addig van tennivalónk. Tekintélyes összegeket költünk foglalkoztatásra, de ez is kell ahhoz, hogy az ország gazdasága növekedjen – fogalmazott. Hozzátette: a diákmunka-program nagyon jó kezdeményezés, amelyre évről évre – várhatóan 2020-ban is – egyre több forrás jut, és egyre több ágazat bekapcsolódik.

A környező országok bármelyikében megállja a helyét a kormányablakok rendszere, hiszen Magyarország minden részén hasonlóan színvonalas szolgáltatást kapnak az állampolgárok. Az integrált ügyfélszolgálatokban elintézhető ügyek száma ráadásul töretlenül bővül – szögezte le dr. Berkó Attila. Megjegyezte: ősszel állhat szolgálatba az a mobilizált kormányablak, amely a legkisebb településekre is minőségi szolgáltatást juttat.

A családvédelmi akcióterv – melynek végrehajtásában oroszlánrész jut a kormányhivataloknak – nagy lehetőség a családoknak, hiszen nem egyszerű családban élni, gyermeket nevelni, ezért időszerűek voltak az intézkedések. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az akcióterv bevezetése óta több mint hatezer igénylés érkezett, csaknem duplája a vártnak – ismertette dr. Berkó Attila.

A megye identitásáról elmondta: Jász-Nagykun-Szolnok többosztatú, és nem baj, hogy erről egészséges vita van, mert képesek vagyunk erényt kovácsolni belőle. Jó példaként a megvalósuló beruházásokat említette.

Kérdésre válaszolva elmondta: az állam komolyan támogatja a magyar nagyvállalatokat, és Szolnok a megyével együtt csatlakozni tudott olyan programokhoz, amelyek a térség gyarapodását szolgálják.

Szintén kérdésre felelve közölte: külföldi cégek nem szerezhetnek magyar földtulajdont, a cél továbbra is magyar tulajdonú termőföld védelme. – A föld kincs, amelyet meg kell tartani – húzta alá dr. Berkó Attila.

A Rotary Club átadta 2019-es adománygyűjtő báljának támogatását is, melyet ezúttal a Rák ellen együtt egymásért Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesület kapott, a támogatást Furcsa Józsefné, az egyesület elnöke vette át.
 

AktuálisJász-Nagykun-Szolnok Megyei KormányhivatalRotary ClubSzolnok