2024.03.29, Péntek
Karátson Gábor Faust-illusztrációiból nyílik kiállítás Szolnokon
alkotomuveszet.hu

Karátson Gábor Faust-illusztrációiból nyílik kiállítás Szolnokon

mti

2021.09.09. 15:55

Karátson Gábor Goethe Faust című művéhez készített illusztrációiból nyílik kiállítás csütörtökön a Szolnoki Művésztelep Kert Galériájában.

Hirdetés

Mint a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) szerdai közleményében felidézik, a MANK a kormány döntése és támogatása révén lehetőséget kapott arra, hogy a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely létrehozásával Karátson Gábor életművét ne csak konzerválja, de széles körben meg is ismertesse. Ennek részeként jött létre a szolnoki kiállítás, amelyet több hasonló is követ a közeljövőben.

"Karátson Gábor (1935-2015) a 20. századi magyar képzőművészet egyik legsokoldalúbb alkotója volt. Író, műfordító, filozófus, orientalista, környezetvédő s nem utolsósorban festő és grafikus. Grafikusi életművének egyik legnagyobb műve Goethe Faustjának az illusztrálása volt. Az Európa Kiadónál 1980-ban megjelent két kötet 64 akvarellje és ceruzarajza Goethe nagylélegzetű művének egészen egyedi értelmezését nyújtja. A színes és monokróm lapok Goethe színtanának és színelméletének megfelelően, a színek szimbolikája révén elevenítik meg a drámai költemény egyes szakaszait" - idézi a közlemény a kiállítás kurátorát.

Bellák Gábor szerint a színes Faust ráadásul teljesen egyedülálló a művészettörténet klasszikus, fekete-fehér Faust-illusztrációinak sorában is. A kiállítás a hatvannégy képen kívül elsőként mutatja be Karátson 1969-ben, szintén a Fausthoz készült tizenhárom linómetszetét. A kiállítást az illusztrációk alapjául szolgáló Faust-idézetek és a művészről készült fényképek egészítik ki.

Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője Karátson Gábor munkásságára utalva emlékeztetett: "bármilyen műfajhoz, bármely megszólalási módhoz is fordult, megkérdőjelezhetetlenül jelentőset alkotott. Életműve, a létrehozott művei, az alkotási folyamatot jellemző művészetfilozófiai megközelítései és fáradhatatlan közéleti tevékenysége mind-mind olyan értéket hordoznak, melyeket külön-külön, de önnön komplexitásukban is meg kell ismernie a következő generáció tagjainak."

Az október 10-ig látható kiállításról bővebb információk a www.alkotomuveszet.hu weboldalon találhatók.

AktuálisKarátson GáborSzolnoki Művésztelep