2024.05.23, Csütörtök

Az elmaradott térségek fiataljait segítik főiskolai tanulmányaikban

2016.02.29. 13:27

A megye fiataljai is részesednek az MNB által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) ösztöndíjprogramjából, melynek célja a gazdaságilag elmaradott térségekben élő fiatalok támogatása. Az először tavaly összel meghirdetett Tiszaroffi Ösztöndíjprogramban Tiszaroff, Tiszabura, Tiszagyenda, Kötelek, Tiszasüly és Tiszabő településeken élő fiatalok kapnak segítséget felsőoktatási tanulmányaikhoz öt hónapon keresztül.

Az ösztöndíjra az adott térség települései önkormányzatainak illetékességi területén állandó lakóhellyel rendelkező, felsőoktatási intézményben nappali, levelező, vagy távoktatási munkarendben tanuló fiatalok jelentkezhettek, jelentkezhetnek.

Negyvenöt hallgató nyerte el a Szolnoki Főiskola segítségével bonyolított pályázatot, ők a PADA jóvoltából első félévben havi ötvenezer forint támogatáshoz jutottak. Az öszi szemeszterre vonatkozó egységes ösztöndíj-támogatást követően a tavaszi félévtől bevezetik a kari tanulmányi átlaghoz kötött, sávos ösztöndíjat. A felsőfokú intézményekben kötelezően teljesítendő minimális tanulmányi kreditek megszerzése esetében az alap ösztöndíj havi 35 ezer forint, illetve a saját kari/intézményi átlagtól való +10%-os tanulmányi átlagbeli eltérés vagy 4,0-es tanulmányi átlag esetén havi 40 ezer forint, +20%-os eltérés vagy 4,5-es tanulmányi átlag esetében havi 45 ezer, +30%-os eltérés vagy 4,75-es tanulmányi átlag esetén havonta 50 ezer forint ösztöndíj illeti a hallgatót.

A pályázatot minden félévben ismételten kiírják, a 2016/17-es tanévre vonatkozó feltételekről február 6-án az érintett települések önkormányzatainál tájékoztatást tartottak.

- A Szolnoki Főiskola fontosnak érzi a térség fiataljainak a támogatását, akár az alapítványon keresztül is - hangsúlyozza dr. Túróczi Imre rektor, aki magánszemélyként külön is biztosít ösztöndíjat hátrányoshelyzetű fiataloknak. Mint mondja, van tapasztalatuk abban, hogy nem könnyű a nehéz sorban élő, de tanulni vágyó fiataloknak ám a lehetőségek számukra is adottak.

forrás: szolfportal.hu

Galéria

Helyi hírekösztöndíjSzolnoki FőiskolaPallas Athéné Domus Animae Alapítvány