2024.06.25, Kedd

Elfogadták a szolnoki képviselők az idei évi költségvetést

2016.02.26. 12:40

Szolnok tovább fejlődik, a városnak biztonságos, tervezhető költségvetése van. Az Önkormányzat közgyűlésének csütörtöki ülésén a képviselők elfogadták a város idei büdzséjét. Fejlesztésekre több jut majd, folytatják közvilágítás korszerűsítését, valamint az út- és járdaépítéseket is. Több forrás jut a sport- és ifjúsági, valamint a közművelődési feladatokra is.

A Fidesz-KDNP-s többségű képviselő-testület által 14 igen szavazattal, 1 jobbikos képviselő ellenszavazata mellett elfogadott rendelet szerint Szolnok 2016-ban mintegy 16,5 milliárd forintból gazdálkodik, a költségvetésben nem számolnak hiánnyal. Az indoklás szerint a közgyűlés a működési és felhalmozási forráshiány megszüntetését belső finanszírozási bevételekből - az előző évek pénzmaradványából - biztosítja.
A város honlapján szereplő független könyvvizsgáló jelentés szerint a működési bevételek és kiadások tervezett összege egyezően 10,7 milliárd forint. Ezen belül a költségvetési bevételi főösszeg 10,5 milliárd forint, amelyet az előző években képződött pénzmaradvány - mintegy 232 millió forint - mint a belső finanszírozás működési bevétele egészíti ki a működési kiadás főösszegéig. A felhalmozási kiadások tervezett összege 5,7 milliárd forint, a fejlesztési bevételeké 5,25 milliárd, a különbség belső finanszírozási bevétel, amely az előző évek pénzmaradványaiból származik.
Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester kiemelte: az iparűzési és építményadóból származó források csaknem 500 ezer forinttal emelkednek, a fejlesztésekre 30 százalékkal több forrás jut. Folytatják a közvilágítás korszerűsítését, valamint az út- és járdaépítéseket is. Továbbra is biztosított a szociális ellátást nyújtó intézmények fenntartása. Az oktatási feladatok elvégzéséhez, a létesítmények fenntartáshoz 1,1 milliárd forinttal járul az önkormányzat - közölte, hozzátéve: több forrás jut a sport- és ifjúsági, valamint a közművelődési feladatokra is. Az elmúlt években a központi költségvetést megállapító törvények alapján két lépcsőben történt meg az adósságkonszolidáció, ennek következtében a város adósságállománya megszűnt. Jelenleg nincs az előző évekről áthúzódó ügyletekből eredő fizetési kötelezettség - tette hozzá. Az erről szóló előterjesztést a közgyűlés elfogadta. 
Az előterjesztés szerint a Szolnok TV Zrt. által - új helyre költözése és a technikai fejlesztés érdekében - 2014-ben felvett 92 millió forint hitelhez az önkormányzat kezességet vállal. A társaság a hitelszerződést 10 év futamidőre, 2 év türelmi idővel, negyedévenkénti törlesztéssel kötötte meg.

forrás: mti.hu

fotó: info.szolnok.hu

Galéria

AktuálisSzolnokköltségvetésKözgyűlés