2024.06.25, Kedd

Döntöttek a képviselők: ingyen wi-fi lesz Szolnok közterein

szolnok.hu

2016.10.28. 13:51

Több témában született döntés a Közgyűlésen, olcsóbb parkolásról, pénzügyi támogatásokról, sportcsarnok felújításról és a Humán Szolgáltató Központ telephelyeiről tárgyaltak.

 

Olcsóbb lehet a parkolás az állomástól kissé távolabb eső területeken, a Baross úton, illetve fizetős parkolót alakítanak ki a Tabáni részen. A belvárosban egyre nagyobb gondot okozó parkoló hiányt oldhatja meg a változás. Az üzemeltető javaslatai novembertől illetve januártól lépnek hatályba.

Az I-es kategóriában 10%-kal emelkedik az ár, ahogyan a kombinált bérletek ára is, a II -es III-as területeken pedig csökken 10%-kal.  A Tabáni részen is fizetni kell majd a parkolásért, várhatóan 2017. január 1-től, viszont a piaci helyeket is használhatják majd délutánonként az autósok. A IV-es kategóriába tartozó piaci rend megváltozik, 13 órától a kombinált bérlettel, illetve az I-es kategória áraival lehet majd használni a parkoló részt. Az állomás túlterheltsége miatt a Baross úti parkolókat III-as kategóriájú, olcsóbb helyekké nyilvánítják.

 

Elfogadták a képviselők a nyilvános vezeték nélküli internet hálózat biztosításával kapcsolatos közérdekű kötelezettségvállalás elfogadásáról szóló előterjesztést. Mindez azt jelenti, hogy Szolnok közterein ingyenes WiFi hotspotokat alakítanak ki. A tervek szerint az alábbi közterületeken épül ki a rendszer: Kossuth Lajos tér, Tiszai Hajósok tere, Hild János tér, Rózsakert, Jubileum tér (vasútállomás).

 

2016. július 1-én létrejött a Pallasz Athéné Egyetem Kecskeméti székhellyel, melynek gazdálkodási kara Szolnokon működik. Szolnok városában és a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása településein élő fiatalok helyben történő továbbtanulásának ösztönzésére ösztöndíjat hoznak létre. Az első és a felsőbb éves aktív jogviszonyú Pénzügyi és számviteli, Turizmus-vendéglátás és Kereskedelem és marketing alapszakos önköltséges nappali tagozatos hallgatók, akiknek Szolnokon vagy a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása településein van az állandó lakhelye tanévenként 10 hónapra havonta 15 ezer forintot kaphatnak a 2017/2018-as tanulmányi évtől. A támogatás iránti igények elbírálását valamint az elnyert támogatás folyósítását az egyetem végzi, melyhez javaslom, hogy az önkormányzat 10.000.000 Ft-ot biztosít azzal, hogy a felhasználásra nem kerülő összeget az egyetem a tanév végén visszautalja az önkormányzat részére.

 

A közgyűlés két alapítvány pénzügyi támogatását is jóváhagyta. A Zeneiskoláért alapítvány 300 ezer forintos támogatást kapott hangszer vásárlására, míg a Szolnok Városi Állatotthon alapítvány 2,5 millió forintos támogatást kapott a működési költségekre.

 

A közgyűlés jóváhagyását követően megtörténhet a Véső úti Sportközpont Sport- és Vívócsarnokának felújítása is. A fejlesztésnek része többek között a sportcsarnok homlokzatának és tetőzetének szigetelése, a küzdőtér felújítása, a világítás korszerűsítése, új gépészeti rendszer kiépítése. A beruházás tartalmazza továbbá a nyílászárók cseréjét, valamint a biztonságtechnikai rendszer és az eredményjelző telepítését.

 

Támogatta a testület a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata bankszámla szerződésének meghosszabbításáról szóló előterjesztést. Az ez év végén lejáró önkormányzati bankszámla szerződést, változatlan kondíciók mellett, újabb egy évvel hosszabbítják meg.

 

Támogatták a képviselők az Eötvös téri alapszolgáltatási központ létrehozása című projekt indításával kapcsolatos előterjesztést. Eszerint a Levente út 1. szám alatti, korábban idősek otthonaként működő épület a fejlesztési elképzelések szerint a szociális és gyermekjóléti alap-, nappali- és szakellátásokat integráltan biztosító Humán Szolgáltató Központ székhelyévé válik, helyet adva több alapszolgáltatásnak és koordinációját, kiszolgálását végző szervezeti egységeinek.

A fejlesztés eredményeként a család- és gyermekjóléti szolgáltatás, a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátása, valamint a család- és gyermekjóléti központ költözne az ingatlanba. Így a Humán Szolgáltató Központ, eddig különálló telephelyein működő szolgáltatásai, ellátásai egy városközponti telephelyen működnek majd.

GazdaságSzolnokKözgyűlés