2024.05.26, Vasárnap

Tanyafejlesztésre és természeti károk megelőzésére igényelhető támogatás

kormany.hu

2017.02.05. 07:23

Két új, együttesen mintegy 10 milliárd forint keretösszegű pályázat jelent meg a Vidékfejlesztési Program keretében, támogatás a tanyák infrastrukturális fejlesztésére, illetve a jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházásokra igényelhető.

A tanyák infrastrukturális fejlesztésére 8,2 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, amire a települési önkormányzatok legfeljebb 50 millió forint értékben, a tanyán élők pedig 6 millió forintra pályázhatnak. Előbbi esetében az önrész 5-25 százalék között mozoghat, a tanyagazdáknak azonban 35-50 százalék önerővel kell rendelkezni az uniós jogszabályok szerint. A pályázat elsősorban a tanyavillamosítást támogatja, de felhasználható a vízellátottság kialakítására, vagy egyedi szennyvízkezelésre is.

A természeti károk megelőzésére összesen 1,8 milliárd forintos felhívás jelent meg, a támogatás 100 százalékos, amelyre a gazdák összefogásával létrejövő szervezetek és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is tud pályázni. A tervek szerint minden megyében kiépülnek majd olyan rendszerek, amelyek a jégesőkárokat tudják csökkenteni.

GazdaságJász-Nagykun-Szolnok megyeNemzeti Agrárgazdasági KamaraVidékfejlesztési Programtanyafejlesztéstermészeti kár