2024.05.26, Vasárnap

Sok fejlesztés, sok pályázat vár Martfűre 2017-ben is

martfu.hu

2017.01.15. 06:08

2016-ot lezárva változásokban, kihívásokban és fejlesztésekben is bővelkedő esztendőt tudhat maga mögött Martfű városa. A polgármester szerint a sok pályázatnak, beruházásnak köszönhetően felsorolni is nehéz mennyi munka volt tavaly, és mennyi vár még az idei évben is az önkormányzatra.

Dr. Papp Antal a tavalyi eredményeket összegezve már az újesztendő előrelátható jó híreiről is beszélt, hangsúlyozva: pénzügyileg városunk stabilan működik. 

 

Nagyon sok munkánk volt az előző évben, ez látható természetesen a városon is, és sok változás is történt – kezdi évösszegzőjét dr. Papp Antal. – Tavaly megszűnt a városban az önkormányzati hulladékszállítás, legalábbis a nonprofit cégünk most már nem végzi. Jogszabályi változások miatt kénytelenek voltunk augusztus elsejétől ezt az ágazatát megszüntetni. Martfűn a szolnoki Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft.-t jelölték ki szolgáltatóként. Erre a pár hónapra nekik kellett volna számlázni, viszont tudtommal a mai napig nem érkeztek számlák a város lakosainak, ami miatt nincs bevétele az önkormányzati kft-nek sem a több havi elvégzett hulladékszállításból. Húszmillióval szemben kétmillió forintos bevételt kaptak meg.

szociális területen a kormányzat pont a tavalyi évtől szinte teljes egészében kivonult az önkormányzati támogatásból. Most már csak települési segélyezés létezik. Ennek különböző változatait használjuk Martfűn is, közel negyvenmillió forint összegben. Tizenkétmillió forintot fordítunk rendkívüli segélyezésre, illetve van étkezési támogatás és idősgondozás is, amelyet a Szolnoki Kistérségen keresztül folytat a város.

Változások voltak és lesznek a közfoglalkoztatásban is. Az így foglalkoztatott létszámot mi mindig magas szinten tartottuk, 2016-ban közel 130 főt foglalkoztattunk. Sajnos ez változni fog, az előre jelzett szigorítások alapján három éven belül csak egy évig lehet majd foglalkoztatni közfoglalkoztatottat és csak 25 év felett. Ezekkel a különböző szigorításokkal próbálja a kormányzat átterelni a munka világába az embereket.

Minden évben megkérjük a Munkaügyi Központ jogutódját, a kormányhivatal ezen osztályát, hogy számoljon be a munkanélküliségi helyzetről. Martfűn a munkanélküliségi ráta csak 4,2% körül van, ami szerintem jónak mondható. Ezt tapasztaljuk is, hiszen a közfoglalkoztatottak között szakmunkásokat már nehéz találni, inkább a betanított munkások a jellemzőek.

Szintén a jelentős változások között van az általános iskola működtetésének állami átvétele 2017. január 1-től. Ezzel egy hosszadalmas munkafolyamat zárul le, hisz több hónapon keresztül zajlott az átadáshoz szükséges előkészítés. Nehéz folyamat volt, sok egyeztetés történt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) vezetőségével éppen azért, hogy Martfűnek a legjobban sikerüljön a szerződés.

Hat önkormányzat nem volt hajlandó átadni az iskolát, ezeket azonban miniszteri határozattal veszik át. Nekik így nincs „alkuhelyzetük”, lehetőségük a kétoldalú megállapodásra.

Martfűn a megállapodás még nem zárult le. Az iskolánk köztudottan jó állapotban van, megyei szinten is. A KLIK az értékcsökkenési leírást nem akarja visszafordítani az iskolára, folyamatosan csökkenne az ingatlan értéke, amibe természetesen nem mentünk bele. Az értékcsökkenés visszapótlása egy későbbi tárgyalási folyamat lesz, hogy igenis rendben legyen a martfűi iskola. Fontosnak tartom, hogy megvédjük az értékeinket.

kollégiumi ellátás átvételéről 2016. december 27-én kaptunk értesítést. Az átvétel egyeztetése most zajlik. Ennél az intézményünknél is vigyázni kell, hogy jó állapotban legyen és megmaradjon az értéke.

Önkormányzatunkra 2017-ben is számos feladat vár. Többek között napelemet szerelünk a Munkácsy úti óvodára és a Művelődési Központra a Terület- és Településfejlesztési Program (TOP) pályázat keretében. Az egyik ilyen pályázatban a Művelődési Központ komplett külső hőszigetelése, felújítása szerepel, míg egy másikban a hőcserélő- illetve légcserélő berendezéseket újítanánk fel. Maga a felújítás közel százmilliós, a hőcserélő rész pedig közel negyvenmillió forintos érték.

A Munkácsy úti óvodánál is jelentős bővítés várható, előreláthatólag egy emelettel bővül az épület, így a Május 1 úti óvoda csoportjai is átkerülhetnek a Munkácsy útiba, a Május 1. úti oviból pedig bölcsődét alakítanánk ki. Bővíthetnénk a gyereklétszámot, ugyanis a bölcsődére nagy igény van. Sok szülő menne vissza dolgozni, és ennek az igénynek eleget kell tennünk.

Innentől kezdve a gyerekjátékokat és az udvari játékokat is bővíteni fogjuk. A várható építkezéseknél azonban csak útban lennének ezek a gyerekjátékok. Tavaly szerettünk volna udvari játékokat vásárolni az óvodába, de valószínű, hogy az idén ezt már nem fogjuk megvalósítani. A bölcsődében azonban milliós nagyságrendben vásároltak külső gyerekjátékokat.  

A beruházások között a volt Mártírok Úti Általános Iskola épületének hőtechnikai felújítására is pályáztunk. Itt idősek otthonát alakítanánk ki. Sikeres pályázat esetén Martfűn megoldódhat az idősek elhelyezésének kérdése. Az alapintézmény 30 fővel indulna, de bővíthető lenne 60-70 főig, ezzel a létszámmal Martfűt és környékét is el tudná látni.

Pályáztunk a Déli Iparterület kiépítésére is. A 442-es utat és a Kérész utcát mintegy 2-3 kilométeres útszakasz kötné össze. Az iparterületen közvilágítás, energia-, szennyvíz-, víz- és gázhálózat is épülne. Ez a beruházás a következő évben el is kezdődhet, vagy jó esetben már az idén, a pályázat sikerétől függően. Itt komoly, 45 millió forint értékű önrészt is vállalt az önkormányzat, de idővel ez a beruházás is megtérülne.

Eddig az érdeklődőknek nem tudtunk ipari területet mutatni, csak szántóföldet, vagy pusztaságot. Közmű nélkül egyébként is elég költséges, főleg a kisebb vállalkozásoknak, idetelepülni. Gondolkodhatunk nagyvállalkozásokban is, de jellemzően a kisebbek jelentkeznek Martfűn, vásárolnának területet és építkeznének.

A martfűi gyárakban is történtek jelentős beruházások, melyek az idén is folytatódnak. Az Agrohíd Ipari Kft. komoly üzemet épített a Tisza Ipartelepen, az épület hivatalos átadása január végén lesz. Látható a növényolajgyárnál pár daru és egy építmény is, ami már a harmadik emeletnél tart. Itt egy ötemeletes daráló üzemet hoznak létre. Reméljük, idén el is készül, ami 16-18 fő létszámbővítéssel jár. A Heineken sörgyárnak is vannak bővítési tervei. Szeptemberben kormányhatározat is született ezzel kapcsolatban, mely szerint elfogadják, sőt, támogatják a martfűi sörgyár bővítését.

Látványos fejlesztéssel újultak meg városunk útjai 2016-ban. Rengeteg utat felújítottunk, talán 30 év alatt összesen nem volt ennyi útfelújítás. Gondoljunk csak a Zsófiában újonnan kiépült útra, ahol hat utca kapott aszfaltréteget. Újraépültek a Kérész utca, a Mandula utca, a Május 1. utca útjai. Felújítottuk a kerékpárutunk egy részét, amit folytatni szeretnénk az idei évben, egészen a körforgalomig. Elkezdjük a Rákóczi út kerékpárútjának felújítását is, és ígéretet kaptunk, hogy a Rákóczi út közúti felújítása is megtörténik az idén. Az önkormányzati utak közül pedig felújításra kerül még a Gesztenye sor és a Simon Ferenc út is.

Azt tapasztaltuk a felújításoknál, hogy az esővíz elvezető csatornarendszereink úgymond kétséges állapotban vannak. A legtöbb csatornarendszer eldugult, használhatatlan. Egy részét sikerült kitakarítani a garzonnál, kézi erővel, nagyon sokat kínlódva, illetve a posta előtti részen is. A Május 1. út a Simon Ferenc út és Gesztenye sor közötti szakaszát nem lehetett kitakarítani, ott új vezetékrendszert építettünk ki az esővíznek. Kora tavasszal azzal kell kezdenünk, hogy a Gesztenye soron illetve a Simon Ferenc útnál a csatornát kitakarítjuk, úgy térkövezzük ezeket az utakat, hogy a vizet el tudjuk vezetni.

Nagyon-nagyon sok munka van még az idei évre is, nem is látjuk a végét, de bízom benne, hogy sok éven át folytathatjuk még településünk szépítését!

A helyi szociális ellátások köre tavaly sajnos igencsak beszűkült. Martfű város mindenképpen próbálja tartani legalább ezt az ellátási szintet. Az időskorúak gondozása szociális és betegellátás részre szakadt. A szociális étkeztetést és a nappali ellátást kistérségi szinten látjuk el. Ezt a részt szeretnénk majd bővíteni az idősek otthonával, illetve ígéretet kaptunk egy gépkocsira is, ha lesz rá pályázat, mellyel az időseket segítenénk a nappali ellátás igénybevételében, orvoshoz vinnénk, a későbbiekben akár Szolnokra is.

Többször beszámoltunk már a sikeresen elnyert újabb 181 milliós pályázatról, melynek feltétele szigorúan kötött beruházási célok megjelölése volt, út- vagy hőtechnikai felújításokra. Mi elsősorban utakra pályáztunk. Ebben szerepel a Simon Ferenc út, a Gesztenye sor és a Szolnoki úti kerékpárút felújításának egy része. A 181 millióba ennyi fér bele, de ehhez az önkormányzat mindig hozzáteszi a saját részét, legalább ennyit, vagy még többet.

Tervezzük, hogy a Polgármesteri Hivatal előtt is kiszélesítjük, másképp alakítjuk a kerékpárutat. Pályázatot adtunk be a Városháza energetikai felújítására is, az elsődleges azonban a Művelődési Központ, az óvodák és a bölcsőde felújítása.

Pályázatot adunk be gépbeszerzésre, amely az útpadkák rendbetételét segítené. Van egy tavalyi évről nyert pályázatunk műfüves pályára is. Ezzel az idei évben komolyabb műfüves pályával bővül majd a sportolási lehetőség. Kültéri fitnesz eszközökre is pályáztunk. Bízom benne, hogy ezek a pályázatok is sikerrel fognak zárulni és ezek a beruházások is megindulhatnak majd.

Az önkormányzati ciklus lassan feléhez közeledve a testület és jómagam munkáját illetve az itt élők visszajelzéseit tekintve úgy gondolom, hogy az eddigi irányvonalat folytatva kell tovább dolgoznunk. Pozitív visszajelzéseket kapok az elgondolások, a tervek, a fejlesztések tükrében is, a martfűiek örülnek a sok változásnak. Tudom, hogy vannak, akik azt mondják, hogy máshol is kellenek beruházások. Ezt nem is vitatom. Ilyenek pl. az elmaradt járdafelújítások, amelyeket amint lesz rá időnk, szintén elvégzünk.

Jó hír, amint látható is, pénzügyileg rendben van a város, stabilan működik. Az idei évi pénzmaradványunk is közel 670 millió forint értékű. Ennek az összegnek a nagy része lekötött beruházásokra, így az Ipari Parkra 45 millió, az utakra 181 millió forint. Jó, hogy a munkánk eredményeként minderre megvan a szükséges forrás.

Úgy vélem, hogy ezt a munkát kell továbbra is folytatni. Látszik, hogy az önkormányzat dolgozói is stabil helyen vannak, jól dolgoznak. Örömmel mondhatom, hogy mind a Nonprofit Kt.-nél mind az önkormányzat intézményeinél mindenki jól elvégzi a munkáját, annak ellenére, hogy mára nagyon lecsökkent a létszám.

1999-ben még 540 ember dolgozott az önkormányzatnál, most csak 96. Kevesebb, mint 20 százaléknyian kell dolgoznunk. Mindenki igen komoly munkát tesz le az asztalra. Sokszor összekeverik az önkormányzatot a mai napig is a kormányhivatallal, mert a kormányhivatal egy része is itt működik a Városházán. Az okmányiroda nem hozzánk, hanem a járáshoz tartozik. Működésébe, ügyfélfogadásába mi nem szólhatunk bele. Ez a szétválás már hat éve történt, a változást pedig tudomásul kell vennünk.

Az elmúlt sikeres esztendő és az idei, 2017-es év küszöbén mindenkinek boldog, eredményekben gazdag újévet kívánok! Remélem, hogy Martfű városban mindannyian jól fogják érezni magukat, és örömmel élvezik majd a fejlődést, amit megvalósítunk – zárta a tartalmas és pozitív irányt mutató, évet záró és újévet nyitó interjút Martfű polgármestere.

Helyi hírekpályázatfejlesztésMartfűDr. Papp Antal