2024.04.15, Hétfő

A jogszabályoknak megfelelő a tiszatenyői ivóvíz minősége

mti

2017.02.21. 08:37

Tiszatenyőn a vízhálózat két mintavételi pontján egy-egy mikrobiológiai és kémiai komponens vonatkozásában határérték feletti értékeket mértek, ezután a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatala február második hetében határozatban rendelte el annak javítását.

Hirdetés

Az üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. határidőre teljesítette a határozatban előírtakat, az ismétlő vízminta minden komponensre nézve megfelel a jogszabályi előírásoknak.     

Kazinczi István, a több mint 1600 lakosú Tiszatenyő polgármestere elmondta, nem kaptak még tájékoztatást arról, hogy újra megfelel a jogszabályoknak a tiszatenyői ivóvíz.     

A probléma elhárítását követően is legalább két hétnek el kell telnie, hogy a lakosok számára is érzékelhető legyen a változás.     

A polgármester elmondta, hogy a Törökszentmiklós és térsége ivóvízminőségét javító beruházást 2015. decemberben adták át, 2016 novemberében indult meg az új rendszeren keresztül a vízszolgáltatás.     

Az üzemeltető "egy merőben más minőségű", az edényekben, a fürdőkben maradandó nyomokat hagyó ivóvizet juttatott a településre. A problémát azonnal és később többször is jelezték a szolgáltatónak, ezzel párhuzamosan lakossági aláírásgyűjtés is zajlott. Ideiglenes megoldásként javasolták, hogy az új kút vize helyett a régi kút kiváló minőségű vizét engedjék az új technológián keresztül a hálózatba. 

A megvalósítást követően a panaszok megszűntek, amíg a szolgáltató ismételten nem kezdte az új kútból juttatni a vizet a rendszerbe. A pályázat tervezési szakaszában többször jelezték, hogy nem a kúttal, hanem az elöregedett - részben azbesztből készült - hálózattal van gond, és annak cseréje indokolt.

Azt a tájékoztatást kapták az irányítóhatóságtól, hogy az Európai Unió csak az új kút fúrását és az ahhoz kapcsolódó technológiát támogatja, hálózati csövek cseréjét nem.

 

A tiszatenyői önkormányzat internetes közösségi oldalán is közzétett határozatban a megyei kormányhivatal járási hivatala egyebek mellett elrendelte a tiszatenyői vízműtelepen levő műtárgyak műszaki felülvizsgálatát, mosatását, a vízkezelés során adagolt vegyszerek mennyiségének felülvizsgálatát, szükség szerinti módosítását. 
Továbbá az érintett közkifolyók és ivóvízhálózat-szakaszok műszaki felülvizsgálatát és mosatását, a szolgáltatott ivóvíz mangántartalmának vizsgálatát, ezt kiegészítve az úgynevezett coliformszám-vizsgálattal a Hunyadi út és az Ady út sarkán levő vízmintavételi helyről.

 

A csaknem egymilliárd forintos ivóvízminőség-javító beruházás Törökszentmiklóson és külterületi lakott részein, valamint Kuncsorba, Örményes, Tiszabő és Tiszatenyő településen valósult meg. A projektet 85 százalékban az EU támogatta, a hiányzó összeget a Belügyminisztérium önerőalapjából finanszírozták. A fejlesztésre az ivóvíz mangán-, nátrium-, ammónium-, vas-, nitrit- , arzén- és vastartalmának határértékre csökkentése érdekében volt szükség. 
 

Helyi hírekivóvízJász-Nagykun-Szolnok Megyei KormányhivatalTiszatenyő