2024.04.20, Szombat

Az ejtőernyős más szemmel néz az égre is

honvedelem.hu

2017.06.26. 11:41

Az ejtőernyősnek az ugrás soha el nem múló szerelem. Akit igazán megérintett ez az érzés, egész életében keresi az emelkedés, a zuhanás, a földet érés adrenalingazdag élményét. Így van ezzel dr. Lits József is, aki kétszázadik ugrását hajtotta végre Szolnokon.

Hirdetés

 

A szolnoki Prima gálák elkötelezett alapítója és a helyőrségben települt katonai szervezetek között különleges, baráti a kapcsolat, melynek ékes bizonyítéka a sok díjazott katona, akiket a kimagasló teljesítményt nyújtó civilek között minden évben ünnepelnek a szolnokiak. A kölcsönös tisztelet és egymás munkájának nagyrabecsülése a közös múlton is alapul. 
 

A Lits család olyan neves katonákat adott a honvédségnek, mint dr. Lits Gábor nyugállományú ezredes, ízig-vérig mélységi felderítő, aki alapító tagja volt a MN 34. Önálló Felderítő Zászlóaljnak. Ő volt az, aki szerető bátyként próbálta távol tartani öccsét, Jóskát minden veszélytől, például az ejtőernyőzéstől is. Sikertelenül, mivel Lits József az egyetem befejezése után csatlakozott a sereghez és megpecsételődött a sorsa. Életre szóló vonzódás alakult ki benne a katonaélet, ezen belül az ejtőernyőzés iránt. Olyan parancsnokok irányítása alatt formálódott, mint Keresztúri László nyugállományú ezredes, valamint Furkó Kálmán nyugállományú ezredes. Ez meghatározó hatással volt a fiatal férfira, aki, megtapasztalta az összefogás, a klasszikus értelemben vett testvériség élményét. Ennek egyik fő alapköve talán pont az ejtőernyős társadalomhoz való tartozás.
 

Már katonai szolgálata alatt foggal-körömmel küzdött azért, hogy minél többet ugorhasson, aminek köszönhetően nyolcvan ugrással a háta mögött szerelt le. Visszafordíthatatlanul az ejtőernyősök családjának tagjává vált, hiszen akik ezt az extrém sportot űzik, vagy katonaként ezzel a kijuttatási móddal érik el a feladat-végrehajtás helyszínét, olyan bizalmi viszonyban vannak egymással, amely nagyon kevés más területen mondható el. Feltétel nélküli bizalom övezi a kiképzőt, aki megtanít mindenre, ami ahhoz kell, hogy megfelelő döntéseket hozzon az ugró; az ejtőernyős ugrást irányító személyzetet, aki figyel, ellenőriz, irányít; a társat, aki behajtja az ernyőt, a technikát, amin az élet „függ”. Csak az tudja, aki ugrott, hogy ott fent minden más eltűnik. Semmi másra nem gondol az ember, csak arra, amit éppen csinál. Az ejtőernyős más szemmel néz az égre is, ahol ugrás közben megváltozik az érzékelés is, az ember átlépi a saját határait. 
 

Dr. Lits József munkájára és ejtőernyős ugrásaira, merüléseire (több mint 1100 merült órával rendelkezik) ugyanaz a felelősségteljes gondolkodás jellemző, hiszen a szigorú szabályrendszer betartásán az élet múlik. A férjet, apát, nagyapát felesége, családja büszkén támogatja, lehetőséget biztosítva arra, hogy kiszakadjon a hétköznapok szorításából. Sőt! Az ejtőernyőzés szeretetében osztozik fia és unokája is, akik több ejtőernyős ugrást hajtottak végre együtt vele. 
 

Galéria

Helyi hírekSzolnokejtőernyős ugrásdr. Lits József