2024.04.20, Szombat

Érezd a múltat, és tudd, hogy Jász vagy!

szoljon.hu

2017.06.25. 13:36

A jász azonosságtudat erősítése és a nemzeti összetartozás eszméjének üzenetével kezdődött meg péntek délután a XXIII. Jász Világtalálkozó Jászladányon.

Hirdetés

A rendezvény több mint két évtizedes törtnetében 2004 után, immár második alkalommal szervezhették meg a nagyközség lakói a Jászságban élők és az onnan elszármazottak legnagyobb rendezvényét.
A megnyitó felvezetéseként a jászapáti Pethes Sándor Ifjúsági Fúvószenekar, illetve a zagyvarékasi Dream Dance mazsorett csoport tagjai mutatták be műsorukat. A vendégeket Bertalanné Drávucz Katalin polgármester köszöntötte.

 

Örömét fejezte ki, hogy nem csak a jászok képviselői, de a határon túli testvértelepüléseik, az erdélyi Csíkrákos, és a délvidéki Oromhegyes küldöttségei is velük ünnepel. Dr. Lengyel Györgyi az EMMI államtitkára a jászokat magukban bízó erős közösségként jellemezte, akik mindent megtesznek azért, hogy az ország előbbre jusson. Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke pedig a jászok és a kunok sorsközösségéről, a közös történelmi hagyatékban rejlő erő jelentőségéről szólt.

 

A találkozó alkalmából elkészült Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének felavatását Wass Albert: Üzenet haza című verse vezette fel, amit a Csíkrákosól érkezett Fodor Erzsébet szavalt. Bertalanné Drávucz Katalin polgármester kiemelte, hogy a felavatott emlékhely nem Trianoni Emlékmű. Több annál, felhívja mindenki figyelmét arra, hogy a magyar nemzet több mint, amit a nagyhatalmak által kijelölt határok közé szorítottak.

Csíkrákos polgármestere Császár Attila és Oromhegyes Helyi Közösség elnöke Balla Lajos érzelmektől sem mentes felszólalásában köszönetét fejezte ki Jászladánynak, hogy együtt ünnepelhetnek. Az erdélyiek egy székelykapu, a délvidékiek pedig a három települést jelképező kopjafával járultak hozzá a park létrehozásához.

A szabadidőpark felavatását követően megnyitották a találkozó alkalmából rendezett kiállításokat, illetve bemutatták a Kiss Ágoston tanító naplója alapján készült könyvet. Este koncertekkel zárult a nyitónap programja.

Helyi hírekJász VilágtalálkozóJászokJászladány