2024.03.29, Péntek

Megnyílott az Alcsisziget történetét bemutató tárlat

szolnok.hu

2017.10.25. 15:25

Volt, aki több 10 oldal visszaemlékezést írt, volt, aki szóban mondta el gondolatait, volt, aki fényképeket hozott.

Hirdetés

Egyedülálló tárlat nyílt Szolnokon a Bicskás Székely Étteremben, amely az Alcsisziget és a Kertváros történetét mutatja be. Az elmúlt hónapokban számos helyi lakos gyűjtötte hangyaszorgalommal a tárgyi, illetve írásos emlékeket. A megnyitón részt vett Szalay Ferenc polgármester és Rezák László, a terület önkormányzati képviselője, a helyszín zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel.

Rendkívüli az a munka, aminek eredményeként megnyílhatott ez a kiállítás - mondta Szalay Ferenc polgármester, aki méltatta ezt a fajta összefogást, hiszen nem csupán értékteremtő a kezdeményezés, de egyúttal a közösségépítésre is kiváló alkalmat teremtett. Rezák László örömtelinek nevezte, hogy ilyen nagy mennyiségű anyag gyűlt össze, amelyből az itt élők és természetesen minden érdeklődő végre megismerheti a terület történetét, közte számos eddig nem közismert információt. Alcsisziget történeti feldolgozását nagy lendülettel kezdte meg dr. Kovács Gyuláné és Békési István, de kiállítás anyagát nem várt lelkesedéssel, nagy aktivitással gyűjtötték az ott élők is. Volt, aki több 10 oldal visszaemlékezést írt, volt, aki szóban mondta el gondolatait, volt, aki fényképeket hozott.

A kiállítás történeti folyamatában, tematikusan dolgozza fel a térség életét. Ismerteti a név kialakulásának feltételezett hátterét, az árpádkori emberek életére bepillanthatunk az ásatások során területen feltárt régészeti leleteken keresztül. A Millér-Zagyva-Tisza által határolt Alcsi-pusztán a török uralom megszűnése után a rohamos fejlődés igénye kiváltotta a Tisza szabályozásának lehetőségét. Mind az Alcsi-Holt-Tisza, mind Alcsisziget ismertetése látható a kiállított tablókon. Nem csupán a régi, de a mai Alcsisziget életébe is tekinthetünk. Jelenleg mintegy 23 létesítmény működik itt: szolgáltatások, aktív sportolási lehetőségek, a közösségi élet, az emberek összetartozásának legkülönbözőbb formáját ismerheti meg a kiállítást megtekintő látogató.

Helyi hírekSzolnokAlcsiszigetAlcsisziget és a Kertváros története