2024.04.26, Péntek

1587 szolnoki tanuló vett részt elsősegély képzésen

szolnok.hu

2018.05.29. 13:18

A képzést értékelő hétfői megbeszélésen részt vevő Szabó István alpolgármester és Kardos József vezető mentőtiszt egyaránt sikeresnek és folytatásra érdemesnek ítélte a képzést.

Hirdetés

Sokan kerülhetnek olyan helyzetbe a mindennapok során, hogy elsősegélyben kellene részesíteni egy embertársukat – legtöbbször azonban ezek az ismeretek foghíjasak vagy hiányoznak. Hogy minél többen helytállhassanak egy ilyen helyzetben Szolnok önkormányzata elsősegély-nyújtási alapismereteket elsajátító képzés megszervezését vállalta a városban tanuló 9. évfolyamos diákok számára.

A közoktatási intézmények vezetői is támogatták a kezdeményezést, hiszen ők is úgy vélik, tapasztalják fontos figyelmet szentelni e témának, hogy a gyermekek baj esetén ne féljenek odamenni, segíteni embertársukon - míg odaér a megfelelő segítség - ugyanis ilyenkor minden perc számít.

 

Az önkormányzat, a Szolnoki Tankerületi Központ, a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum és a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum vezetői tavaly októberben együttműködési megállapodást írtak alá a képzés lebonyolításáról, melyhez később a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium is csatlakozott.

A tematika kidolgozását és az elsősegély-nyújtási alapismeretek oktatását az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezet JNSZ Megyei Kirendeltségének munkatársai és a Szolgáltatási Szakképzési Centrum szakoktatói végezték a megadott tematika alapján. Az oktatást 2x3=6 órában biztosították csoportbontásban.

Az ismeretanyag szerves részét képezte:

·          az újraélesztés elsajátítása, gyakorlása AMBU fantomon és defibrillátor alkalmazásával,

·         életveszélyes állapotok ellátása (eszköz nélküli légútbiztosítás, eszméletvesztés esetén felmerülő teendők megismerése, stabil oldalfekvő helyzet helyes kialakítása, életveszélyes vérzések ellátása, Heimlich-féle műfogás gyakorlása)

·          csonttörések ellátása (sérült végtag ideiglenes rögzítése), égési sérülések megfelelő ellátása

 

Az elsősegély képzésen 1587 tanuló vett részt. Az önkormányzat a képzés eredményes, sikeres megvalósítása érdekében 2 defibrillátor és 2 gyakorló fantom készüléket vásárolt, illetve a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum is felajánlotta a már meglévő eszközeinek (defibrillátor, gyakorló fantom).

Helyi hírekSzolnokelsősegély képzés