2020.08.07, Péntek

Hirdetés

Szárnyas oltárt avattak Törökszentmiklóson

torokszentmiklos.hu

2018.12.05. 15:35

Az advent időszakában a Kossuth téri Csendházban kerül majd elhelyezésre, hogy valóban segítséget nyújtson   az oda látogatóknak karácsony eljövetelének megértéséhez.

Hirdetés

Réti Szabó Sándor nagyrétei népi fafaragó mutatta be az alkotását, amely egyedülálló méretében és üzenetében egyaránt. Ez a talpas oltár egy fenyőn áll, mert ez a fafajta testesíti meg a bennünk rejlő fényt – említette a mester. A karácsonyi csoda jelképei jelennek meg az oltáron, melynek megfejtésében Szántai Lajos jelképtan kutató vezette végig a hallgatóságot. Véleménye szerint a szárnyas és hármas oltár  már becsukva is sejteti, mi lesz ha kinyílik.

Megjelennek az ősi jelképek az adventi várakozás idején a szarvas igézte fény, a tetején lévő csengő angyal hívogat és az átalakulás útját mutatja. Kitárva az oldal szárnyait Mária és József kezei között Jézus születésére utal a jászol-kehely oltár és fölötte a Betlehemi csillag. A faragó mestert és a jelképek megfejtőjét elkísérte Heit Lóránd barátjuk, aki prímásként, borászként és a népi kultúra elkötelezettjeként ápolja a kapcsolatot velük. Így az előadásokat a Bihardiószegi pincészet bórkóstoló bemutatója követte, akik az olyan ősi magyar szőlőfajta, mint a bakator népszerűsítését követik.

Helyi hírekadventTörökszentmiklósszárnyas oltár