2024.04.19, Péntek
Nemzetközi együttműködés az árvízvédelem megújításáért
kotivizig.hu

Nemzetközi együttműködés az árvízvédelem megújításáért

kotivizig.hu

2019.01.28. 17:19

A Duna vízgyűjtőjén lévő árterületek helyreállításának vizsgálatával kíván hozzájárulni az árvízi kockázatok mérsékléséhez a tavaly kezdődött Danube Floodplain elnevezésű nemzetközi projekt, amelynek magyarországi nyitórendezvényét január 23-án tartották a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Szolnoki Szakaszmérnökségén.

Hirdetés

A projekt 18 résztvevővel és 4 stratégiai partnerrel, a Duna Transznacionális Együttműködési Program keretén belül, az Interreg Europe 3,67 millió eurós támogatásával valósul meg. Magyarországról a projektben résztvevő partnerek a Szegedi Egyetem Geoinformatikai Tanszéke és a WWF Magyarország Alapítvány, továbbá a vízügyi szakágazat képviselőjeként a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG), az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) közreműködésével, valamint társult stratégiai partnerként az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A projekt partnerei az integrált vízgazdálkodás, a hagyományos és újszerű árvízvédekezési megoldások megfelelő kombinálása és a természetes vízmegtartás fejlesztése terén dolgoznak együtt Európa 10 országából. 

Ehhez kívántak a magyar partnerek január 23-i szolnoki rendezvényén minél több ismeretet és tapasztalatot összegyűjteni a meghívott érintett felek (vízgazdálkodási, természetvédelmi szakemberek, helyi önkormányzatok, különböző érdekcsoportok, szakmai tömörülések, civil szervezetek képviselői) az ott élők segítségével. 
Lovas Attila, a KÖTIVIZG igazgatója megnyitó beszédében kiemelte: példaértékű és egyedülálló együttműködés valósul meg a projekt során a teljes Duna-vízgyűjtőn, azon belül pedig a Tisza-völgyben.

Gruber Tamás, a WWF Magyarország vizesélőhely-védelmi program vezetője a projekt célkitűzéseit és várható eredményeit ismertette. Jelezte: a projekt keretében végzett fejlesztések a biológiai sokszínűségre is jótékony hatással lehetnek, ugyanis hozzájárulnak a vízi ökoszisztémák állapotának javításához. Ebből egyrészt a helyi lakosságnak is előnye származhat, másrészt pedig ez által csökkenthetők az emberi beavatkozások okozta negatív környezeti hatások.

A projektben összesen öt kísérleti helyszínt választottak ki a szakemberek, ebből a Magyarországon kijelölt mintaterület a Közép-Tisza vidékén, Tiszapüspöki közelében található.

Dr. Právetz Tamás, a projektben a KÖTIVIZG részéről vállalt szakmai feladatokat koordináló árvízvédelmi referens mutatta be részletesen a mintaterületet és számolt be az ott tervezett beavatkozásokról.
Az előadásokat követő workshop keretében a résztvevők három csoportban együttesen határozták meg és azonosították a mintaterületen jelenleg megtalálható ökoszisztéma szolgáltatásokat, valamint értékelték, rangsorolták azokat.  Ezután számításba kellett venniük a már megváltozott sajátosságokkal rendelkező, a tervezett műszaki beavatkozások utáni állapot szerinti ökoszisztéma szolgáltatásokat, azok értékének meghatározását, valamint az előtte is meglévő ökoszisztéma szolgáltatások változását.

A meghívott vendégek helyismeretének, együttgondolkodásának és aktív közreműködésének köszönhetően megszületett eredmények összesítését és további kiértékelését a projektben dolgozó szakemberek végzik majd, az így elkészülő összefoglaló dokumentumok pedig valamennyi érdekelt fél számára elérhetővé válnak a közeljövőben.

Helyi hírekSzolnokKötivizigárvízvédelemDanube Floodplain