2024.04.19, Péntek
A világháborús bombázások áldozataira emlékeztek Szolnokon
info.szolnok.hu

A világháborús bombázások áldozataira emlékeztek Szolnokon

szolnok.hu

2019.06.04. 11:27

A MÁV állomás mellett található második világháborús légoltalmi helyen közelében koszorúzták meg az emlékművet.

Hirdetés

A MÁV állomás melletti légoltalmi óvóhely falán elhelyezett, Pogány Gábor Benő szobrászművész által elkészített emléktáblánál tartottak hétfőn koszorúzást a II. világháborúban a szövetségesek bombázásának szolnoki áldozataira emlékezve. A város nevében Szalay Ferenc polgármester helyezte el a megemlékezés virágait.

A megemlékezésen Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója mondott beszédet. A két éve felavatott emléktáblát a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség állíttatta az 1944-ben a bombatámadások során életüket vesztett civilek, vasutasok, magyar és német katonák, továbbá a mentést végző tűzoltók és szakszolgálatosok tiszteletére.

Budapest mellett Szolnok volt egyike azoknak a magyarországi városoknak, melyek a legsúlyosabb légitámadásokat éltek át a II. világháborúban. A támadások célpontjai a Tisza-híd és a vasútállomás volt. Angol és amerikai repülőgépek százai intéztek városunk ellen bombatámadást 1944. június 2-án reggel fél 9 órakor. A rádió negyed 9-kor jelezte a légi riadót. A támadó gépek a vasútállomás irányába vonultak, ahol több ezer bombát dobtak le, melyek megrendítő pusztítást vittek végbe. Több száz német katona megsebesült, illetve meghalt. Az indóház, a vasúthálózat, a barakk-tábor, az épületek sokasága, a Liget utca, a vasúti kolónia megsemmisült, a polgári halottak száma több száz volt.

Helyi hírekmegemlékezés