2021.09.21, Kedd
Autista Centrumot adtak át Szolnokon
Illusztráció: autista.hu

Autista Centrumot adtak át Szolnokon

info.szolnok.hu

2019.10.03. 15:53

Régóta jelentkező, megalapozott igényre adott válasz a szolnoki Autista Centrum létrehozása. Az ünnepélyes átadáson dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Vertetics Ádám, a Klebelsberg Központ gazdasági elnökhelyettese, Szalay Ferenc polgármester és dr. Kovácsné Okler Edit intézményvezető is részt vett.

Hirdetés

A Szolnoki Tankerületi Központ fenntartásában lévő Autizmus Centrum, a Liget Úti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény részeként támogatja az autizmussal élő gyermekeket és fiatalokat, illetve az őket nevelő családokat. Jelenleg közel 60 családnak segítenek azzal, hogy biztosítják az autizmus spektrum zavarral élő gyermekeiknek fejlesztését, oktatását, nevelését, hozzájárulva ezzel az érintett családok és benne gyermekük életminőségének javításához. Az intézményben a 2001/2002 tanévtől működik autista specifikus csoport. Az ezen szolgáltatást igénybe vevők száma az elmúlt közel két évtized alatt, több mint tízszeresére növekedett. Emiatt 2017 szeptemberétől az iskolás gyermekek és fiatalok mellett, már óvodások számára is biztosítják az ellátást.

Az Autizmus Centrum 2019. szeptember 2-án nyitotta meg kapuit a Mátyás király úti iskolaépület földszintjén, négy óvodai és egy iskolai csoporttal. A felvehető maximális gyermeklétszám nyolcvanöt fő. A további három autista csoport várhatóan az őszi szünetben költözik át.

A nyár folyamán a Szolnoki Tankerületi Központ és Szolnok önkormányzatának támogatásával átalakították, korszerűsítették az épületet. Új tantermeket, fejlesztő szobákat, irodákat, átjárót alakítottak ki, továbbá a vizesblokkokat és az épületet részlegesen akadálymentesítették. Kicserélték a nyílászárókat, a termekbe új parkettát szereztek be. A Szolnoki Tankerületi Központ ezeknek a feladatoknak az elvégzésére több mint 17,5 millió forintot fordított. A feladatok jelentős része már az iskolai évkezdésre elkészült. Az őszi szünetben három tantermet és fejlesztő szobákat alakítunk ki. Folyamatban van a szükséges bútorok, fejlesztő eszközök beszerzése. Az udvar balesetmentesítésére, a parkoló kialakítására 1 millió forintot fordít az épület vagyonkezelője, az Intézményszolgálat. Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata pedig további 4 millió forint támogatást biztosít a Szolnoki Tankerületi Központ részére.

Az Autizmus Centrum kialakításával cél, hogy az itt dolgozó szakemberek a meglévő szakmai tudásukat, ismereteiket átadják, segítséget nyújtsanak a köznevelési intézményeknek, illetve más ágazatoknak is. Fontos, hogy a gyermekek és fiatalok jól érezzék magukat az iskolában töltött idő alatt, és a lehető legoptimálisabb mértékben fejlődjenek. Távlati cél, hogy megteremtsék az egyéni képességek és fejlettség mellett elérhető legjobb felnőttkori szociális alkalmazkodást és önállóságot. Ezt szolgálja az egyéni igényeikhez igazodó autista barát környezet. Ennek érdekében az intézményben elhelyeztek olyan „útjelző táblákat”, kommunikációs és szempont kártyákat, illetve egyéb vizuális eszközöket, amelyek segítik az autizmussal élőket, hogy könnyebben tudjanak tájékozódni térben és időben.

 

Helyi hírekSzolnokautizmus