2024.03.19, Kedd
Szolnokon látható a Messerschmitt Bf 109 vadászrepülőgép
Illusztráció (origo.hu)

Szolnokon látható a Messerschmitt Bf 109 vadászrepülőgép

MTI

2019.10.22. 13:25

A világ legeredményesebb vadászpilótája Erich Hartmann őrnagy 352 légigyőzelmét ezzel a típussal szerezte.

Hirdetés

Egy Messerschmitt Bf 109 vadászrepülőgépet állítottak ki a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban, a Messzer becenevű repülőgépet október 23-tól jövő év március 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők  - jelentette be a szolnoki repülőmúzeum ügyvezető igazgatója.

Kovács Ákos elmondta: a "repüléstörténeti legenda" a sikeres lengyel-magyar jó kapcsolat eredményeként, a lengyel honvédelmi minisztérium támogatásával, a Krakkói székhelyű Lengyel Repülési Múzeum és a RepTár együttműködésének köszönhetően került Magyarországra. Hozzátette: a magyar pilóták a keleti fronton és honi légvédelemben harcoltak a Messzerrel, a második világháború egyik legjobb vadászgépével. A háború után nem maradt használható példány Magyarországon, csak a lezuhant gépek egy-egy darabja vagy alkatrésze került elő az elmúlt évtizedekben.       

Katarzyna Zielinska, a Krakkói székhelyű Lengyel Repülési Múzeum kulturális vezetője elmondta: a krakkói és a szolnoki múzeum 2017-ben kötött együttműködési megállapodást. Az eseményen részt vett Frankó Endre nyugállományú repülő főhadnagy, a legendás Puma Század Messerschmitt pilótája. Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a krakkói repülőmúzeum repülőgépét a regensburgi repülőgépgyárban készítették RQ+DS hívójellel. 1944. május 10-én vagy 11-én repülték be, majd nem sokkal később áthelyezték 2/JGr West alakulathoz a lengyelországi Jarowcébe, ahol a piros 3 jelzést festették rá. 1944. május 28-án Ernst Pleiness őrmester kényszerleszállást hajtott végre a géppel a Trzebun tóra. A pilóta meghalt. Nem sokkal később a holttestét kiemelték, a roncs pedig 55 évig pihent a tó fenekén. 1999-ben a roncsot kiemelték és a Lengyel Sasok Alapítvány restaurálta.

Bf 109 típusú vadászgépet Németországban fejlesztették ki, a típus a spanyol polgárháborútól egészen a második világháború végéig harcolt a szövetségesek ellen. A világ legeredményesebb vadászpilótája Erich Hartmann őrnagy 352 légigyőzelmét ezzel a típussal szerezte. A repülőgép nemzetközileg elfogadott típusjelzése Bf 109 (a Bayerische Flugzeugwerke után), azonban Magyarországon az eredeti dokumentumokban Me 109-ként szerepel. A magyar pilóták és repülő műszakiak által egyaránt kedvelt repülőgép beceneve a "Messzer" volt, mely a tervező Willy Messerschmitt családnevéből származtatható.       

Helyi hírekSzolnokrepülőmúzeumajánló