2024.04.19, Péntek
Nem süllyed tovább Szolnok központi szobra
magyarhang.org

Nem süllyed tovább Szolnok központi szobra

szolnok.hu

2020.01.07. 15:18

Megkezdték a szobor felújításához szükséges összeg előteremtését.

Hirdetés

Gerendákkal támasztották meg a Merengő Krisztus című szobor felépítményét a belvárosi nagytemplommal szemben. Minderre azért volt szükség, mert egy közelmúltban történt beavatkozás miatt megsüllyedt a kompozíció.

Megközelítőleg 150 esztendős az a romantikus stílusú, baldachinos felépítmény, amely a Merengő Krisztus szobrot védi.  A szobor maga azonban még ennél is idősebb megközelítőleg hetven évvel. Korábbi helye egy kápolna volt, innen került közterületre.

Egy december végi gázszivárgás során a szolgáltató feltárta a szobor mellett haladó nyomvonalon lévő vezetéket, a földmunkákat követően azonban sajnos megsüllyedt a szobrot védő felépítmény. Jelenleg gerendák támasztják, hogy megelőzzék a további állagromlást.

Az önkormányzat, a katolikus egyház és a műemlékvédelem képviselői a héten találkoznak, hogy átbeszéljék a felújításhoz kapcsolódó feladatokat. Az egyik első lépése az örökségvédelmi terv elkészítése - ez mintegy 3-6 hónapot vesz igénybe -, melynek anyagi vonzata mintegy másfél millió forint. Ezzel párhuzamosan megkezdődik a felújításhoz szükséges megközelítőleg 20 millió forint előteremtése.

Helyi hírekSzolnok