2024.04.25, Csütörtök
Zöldhulladék-lerakót létesítenek Martfű külterületén
Illusztráció: pixabay.com

Zöldhulladék-lerakót létesítenek Martfű külterületén

martfu.hu

2020.10.27. 09:31

Az új zöldhulladék-lerakó alternatívát nyújt a szociális tűzifa tárolására is.

Hirdetés

A közterületeken keletkezett zöldhulladék elhelyezésére lerakó kialakításáról és a 442-es út mellett tervezett kerékpárút nyomvonalának a lerakóig történő területrendezéséről döntött a képviselő-testület a 2020. október 21-i rendkívüli ülésén - írja Martfű város honlapja. Az előreláthatólag közel bruttó 63 millió forintba kerülő beruházás részeként a kerékpárút a Zsófia halom melletti szakaszának előkészítésére és mart aszfaltozására is sor kerül.

Egy ez év júniusában, a Jász- Nagykun-Szolnok-Megyei Kormányhivatal, Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályán, elsősorban a Kövér major területén talált földkupacok hulladéknak minősüléséről és a település közterületein, önkormányzati tulajdonú ingatlanain keletkező hulladékok elhelyezéséről, elszállításáról folytatott egyeztetésen a hatóság arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a közterületen keletkezett zöldhulladékot nem lehet belterületen gyűjteni, tárolni, csak kizárólag külterületen, és ott is legfeljebb 1 évig. Ezt követően az önkormányzat az AC Raktár területén történő zöldhulladék gyűjtést is megszüntette.

 

A kerékpárút építéséhez tereprendezést is végeznek

Zöldhulladéklerakó kialakítására van szükség, figyelemmel arra, hogy a település közterületein keletkező falevél, fakivágás mennyisége olyan jelentős, hogy azt valahová el kell helyeznie az önkormányzatnak. A zöldhulladék lerakó alternatívát nyújt a szociális tűzifa tárolására is, mely jelenleg szintén nem megoldott – tájékoztatott előterjesztésében dr. Papp Antal polgármester.

A zöldhulladék lerakó kialakításával együtt a 442-es főút mellett tervezett, a Zsófia halom úthoz csatlakozó kerékpárút építéséhez szükséges tereprendezést is elvégezteti az önkormányzat.

Árajánlatot három gazdasági társaságtól kért az önkormányzat, a Martfű, 442-es főút mellett található 090/10 és 090/2 hrsz-ú területen területrendezési munkák elvégzésére, a Martfű, 442-es főútról leforduló 087 hrsz-ú úton mart aszfalttal ellátott útburkolat, valamint az út jobb oldalán található 090/2 hrsz-ú területen 1000 négyzetméter nagyságon zöldhulladéklerakó mart aszfaltozására.

A legkedvezőbb árajánlat alapján a közterületen keletkezett zöldhulladékok lerakására szolgáló terület kialakítása és a 442-es út melletti út területrendezése 50.165 ezer forintba kerül.

A zöldhulladék lerakó építése további költséget is igényel, mert körülkerített, zárható helynek kell lennie, a mart aszfaltot pedig végleges aszfaltborítással is le kell zárni. Az aszfaltozás várható további költsége bruttó 6.35 millió Ft, az önkormányzati saját kivitelezésben történő kerítésépítés költsége pedig újabb bruttó 6.35 millió Ft összegben tervezhető. A szükséges előirányzat a zöldhulladék lerakó kialakításához így összesen bruttó 62.865 ezer Ft.

 

A Kövér majorban rengeteg hulladékot leraktak

A képviselő-testület egyhangúlag támogatta a közterületen keletkezett zöldhulladék elhelyezésére lerakó kialakítására és a 442-es út mellett tervezett kerékpárút nyomvonalának területrendezésére vonatkozó előterjesztést. A testület a felhalmozási kiadások előirányzatának fedezetét az önkormányzat 2020. évi költségvetésének általános tartalékkerete terhére biztosítja.

A hatóságok folyamatosan ellenőriztek és jelezték a problémákat, kiemelten a Kövér majorban, ahol rengeteg hulladékot leraktak. Egyeztetést kezdeményeztek a környezetvédelmi hatósággal a lehetséges megoldásokról – tudtuk meg dr. Papp Antaltól. – Az inert hulladékot (építési vagy bontási hulladék, sitt, kitermelt föld) külön kell kezelni, amire a Cséri telep alkalmas. A zöldhulladékokra vonatkozóan azonban a hatóság felhívta az önkormányzat figyelmét, hogy zöldhulladék lerakó csak külterületen hozható létre. A Kövér major belterületen van, ezért meg kellett keresni a megfelelő helyet, ahol viszonylag könnyen elhelyezhető, és ahova viszonylag kisebb költséggel kivihető a zöldhulladék.

A tároló kialakításának a különböző rétegrendekre, a csurgó és csapadékvíz összegyűjtésére vonatkozóan is komoly feltételei vannak.

Az 1000 négyzetméteres tároló és a Tiszaföldvár felé haladó kerékpárút szakasz munkálatai során 1000-1500 köbméter földet, hulladékot kell megmozgatni

– tájékoztatott a polgármester. – Ha a lerakó elkészül, az AC raktárban lévő zöldhulladék tárolók is megszüntethetőek, komposztálóként vagy más célra használhatóak.

A rágcsálók, a baktériumok és az öngyulladás veszélye miatt is jó, hogy a zöldhulladék tárolása kikerül a városon kívülre, és a közterületekről is nagyobb arányban el tudják szállítani a zöldhulladékot, ha megépül az új tároló.

Helyi hírekMartfűhulladékgyűjtészöldterületekkerékpárútberuházás