2024.04.20, Szombat
Kerékpárosbarát település lett Szolnok
Illusztráció (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

Kerékpárosbarát település lett Szolnok

info.szolnok.hu

2021.01.04. 12:00

Idén immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Kerékpárosbarát Település és a Kerékpárosbarát Munkahely pályázatokat. Ezúttal Szolnokot is jutalmazták.

Hirdetés

A pályázat célja volt, hogy az önkormányzatok és munkahelyek 2019-ben alkalmazott példamutató intézkedéseit és kezdeményezéseit díjazza, mindazonáltal a pozitív kerékpárosbarát példákat, megoldásokat felkutassa és tapasztalataikat feldolgozza, illetve mintaként átadja, továbbá, hogy a rendszerszerű fejlesztéseket jutalmazza.

A pályázat elbírálása során olyan szempontokat vettek figyelembe, mint a kerékpáros stratégiák, a kerékpáros infrastruktúra és szolgáltatások minősége, karbantartása, a szemléletformálás, a kerékpározás népszerűsítése, promóciója, valamint a kerékpárhasználat terén elért eredmények.

Összesen 67 munkahely és 46 település nyújtotta be pályázatát a „Kerékpárosbarát” címre. Az elért eredményeknek megfelelően, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Haladó Kerékpárosbarát Település-, míg Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Haladó Kerékpárosbarát Munkahely címekkel lett gazdagabb, mely erkölcsi elismeréseket egy évig jogosult viselni.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy Szolnok jelenleg több mint 50 km kerékpárút-hálózattal rendelkezik, mely összeköti a városnak szinte minden pontját egymással.

A megyeszékhelyen néhány év alatt több tíz kilométer hosszú kerékpárút épült már eddig is, de újabbak elkészítése is ott van a tervek között, hiszen népszerű lett a drótszamár, és bátran kijelenthetjük, hogy egyre népszerűbb. Nemcsak a városlakók, de a hozzánk turistaként érkező, aktív kikapcsolódási lehetőséget kedvelők számára is körbebringázható már a Tisza fővárosa, és minden fontosabb pontja, lényegesebb látnivalója elérhető két keréken is.

A közlekedésért felelős tárca az elismerésekkel arra ösztönzi az önkormányzatokat és a munkahelyeket, hogy a megfelelő infrastruktúra kialakításával, szemléletformálással tegyék lehetővé, biztonságossá és vonzóvá a környezetbarát közlekedést a lakosok, a munkavállalók és az ügyfelek számára.

Helyi hírekkerékpárSzolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata