2024.04.25, Csütörtök
Szolnoki fejlesztésekről döntött a városi közgyűlés: a Máv strand és a sportcentrum is megújul
Illusztráció, pixabay.com

Szolnoki fejlesztésekről döntött a városi közgyűlés: a Máv strand és a sportcentrum is megújul

info.szolnok.hu

2021.11.27. 13:20

Többek között egy újabb ivóvíz rendszer fejlesztését célzó projekt indításáról is döntöttek a képviselők mintegy 100 millió forintot meghaladó nagyságrendben. A projekt nyolcvan millió forintos pályázati támogatás mellett az önkormányzat mintegy 34 millió forintjával kiegészülve valósul meg.

Hirdetés

Közmeghallgatással kezdődött Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének novemberi testületi ülése, majd számos fontos, sokakat érintő döntést hoztak a képviselők. A Szolnok Hazavár programban továbbra is együttműködik az önkormányzat és a Debreceni Egyetem a szolnoki karon tanuló megyei diákok támogatását illetően, megszűnik az NHSZ éves parkolóbérlete, tovább fejlődik a Véső úti MÁV strand.

1,5 mrd forint likviditási hitelt vesz fel a város. Mindez azonban nem jelent gondot a gazdálkodásban, és nem is példa nélküli. Az oka, hogy a város kiadásainak nagy része állandó, azonban a bevételek nem ütemesen jönnek, ezt pedig egy éven belül visszafizetendő hitel hidalja át. Amint a bevételek befolynak, a hitelt visszafizeti a város. Jó hír, hogy a vártnál 350 millió forinttal nagyobb lett Szolnok iparűzési adóbevétele. 

2022-ben nem forgalmaz éves parkolóbérleteket az NHSZ, jövőre legfeljebb egy hónapos időszakra újítható meg a jogosultság. Ennek oka a pandémiás veszélyhelyzet, amely miatt sok konfliktus keletkezett a parkolóbérletekkel kapcsolatosan, például akkor, amikor ingyenessé tették a parkolást, miközben az adott időszakra is kifizették a bérleteket a gépjármű tulajdonosok. A lakcímhez kötött lakossági engedélyek maradnak éves formában, melyek a tervek szerint január 31-ig lennének érvlényesek.

Elfogadta a testület a helyi közösségi közlekedés folytonosságát célzó előterjesztést, mely szerint a város megkezdte a tárgyalásokat a Volánbusz Zrt.-vel a 2022-re vonatkozó szolgáltatás biztosítására. A pandémia alatt az utazók létszáma lecsökkent, ezzel párhuzamosan azonban az üzemeltetési költségek drasztikusan emelkedtek, emiatt a cég veszteségtérítési igénye jelentős mértékben nő majd.

A Szolnok Hazavár Programon belül „A szolnoki felsőoktatásban résztvevő hallgatók támogatása” programelem folytatódik a 2022/2023-as tanévben is.

Mindez azt jelenti, hogy Szolnok önkormányzata továbbra is együttműködik a Debreceni Egyetemmel a Jász-Nagykun-Szolnok megye településein élő fiatalok ösztönzése érdekében. A jövő tanévre felvételt nyert elsőéves hallgatók ösztöndíja megduplázódot: 20 ezer forintról 40 ezerre emelkedett.

A Debreceni Egyetem vezetőségével folytatott egyeztetések alapján a 2022/2023-as tanévre vonatkozóan 20 millió forint támogatási keretösszeg erejéig történik a megyében állandó lakóhellyel rendelkező, a Debreceni Egyetem szolnoki képzési helyén felsőoktatási képzésbenrésztvevő hallgatók támogatása, továbbá a Szolnok Város Jövője Közalapítványon keresztül az érintett fiatalok kollégiumi elhelyezése is támogatott lesz. A középiskolások 4,5-es tanulmányi átlagnál lesznek jogosultak ösztöndíjra, de számítanak majd a hazai és nemzetközi versenyeken elért eredmények, a sport és kultúra terén elért sikerek, valamint az, hogy a tanuló mennyire vesz részt aktívan a város ifjúsági életében.

A Szolnoki Sportcentrum, mint a város egyik legnagyobb rendezvényszervezője a szandai réten állított fel egy raktárat, ehhez a közeljövőben bekötőút épülhet.

A Holt-Tisza partján lévő vízi sporttelep minden évben számos versenyek, edzőtábornak ad otthont. A létesítmény melletti területen történő parkolási lehetőség azonban a mellette épülő szálloda miatt megszűnik majd. Erre talált megoldást a város azzal, hogy a közelben egy másik területen alakít majd ki parkolót a vízi sporttelepre érkezők számára.

Tovább fejlődik a Máv strand, hiszen új napvitorlák vásárlására nyílik lehetőség, amelyek a tűző nap ellen sokaknak nyújthatnak majd árnyékot fürdőzés közben.

Egy újabb ivóvíz rendszer fejlesztését célzó projekt indításáról is döntöttek a képviselők mintegy 100 millió forintot meghaladó nagyságrendben. A projekt nyolcvan millió forintos pályázati támogatás mellett az önkormányzat mintegy 34 millió forintjával kiegészülve valósul meg.

Elfogadták a képviselők a Bajcsy-Zsilinszky úton épülő speciális bölcsődének, illetve a felújítás előtt álló Munkácsy úti orvosi rendelő üzemeltetési koncepcióit. A Szandaszőlősön működő Munkácsy úti rendelő teljes körű felújításon esik át, a háziorvosi praxisok és védőnői körzet mellett pedig vérvételi pontot is kialakítanak a jövőben.

Helyi hírekvárosfejlesztésSzolnoki Közgyűlés