2022.08.19, Péntek
Szolnoki épület az Év Homlokzata 2021 pályázat díjazottai között
Fotók: Lounge Communication

Szolnoki épület az Év Homlokzata 2021 pályázat díjazottai között

Lounge Communication

2021.12.02. 16:00

Hazánk egyik legrangosabb és legmagasabb díjazású építészeti megmérettetésére összesen 199 pályázat érkezett, melynek egyik különdíjasa a szolnoki Belvárosi plébánia lett.

Hirdetés

November 11-én immáron tizedik alkalommal, a szakma jeles képviselőinek meghívása mellett hirdették ki az Év Homlokzata 2021 pályázat győzteseit. A rendhagyó módon online térbe költözött gálaest során a neves szakértőket felvonultató zsűri 199 pályázatból, öt kategóriában jelölte meg a pályázatonként egymillió forint díjazásban részesülő nyerteseket és az oklevéllel elismert különdíjasokat.

A gálán egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei pályázat is különdíjat kapott.

A családi ház, társasház, energetikai felújítás, középület valamint műemlék kategóriát felsorakoztató Év Homlokzata pályázat az idei évben jubileumi, tizedik alkalommal mutatott be kiemelkedően színvonalas pályaműveket a verseny lezárását jelentő gálaest keretein belül. A novemberi ünnepélyes díjátadón – amely a járványhelyzetre való tekintettel ezúttal online került megrendezésre – összesen 19 pályázó munkáját ismerték el. Az egyes kategóriák legjobbjai egyenként egymillió forint díjazásban részesültek, a kategóriák további különdíjasait pedig oklevéllel ismerték el.

Műemlék kategóriában az Év Homlokzata pályázat egyik különdíjasa a szolnoki Belvárosi plébánia lett.

A volt ferences kolostor felújítása a BRAVO-VILL 13 Kft. mint kivitelező és az Ártér Építész Kft. közös pályázata, amelyben a tervezők Balogh-Tóth Anna, Csendes Mónika, Szabó Gabriella és Álmosdi Árpád építészek voltak.
 

Fotók: Lounge Communication - A képre kattintva galéria nyílik


A plébánia homlokzatai rendkívül puritán, dísztelen megfogalmazású felületek, mindössze a kiugró főpárkány oldja a szigorúságot. A felújítás során ezt az egyszerűséget példaértékű szakmai alázattal tartották tiszteletben. A visszafogott, monokróm színharmóniák és a kétféle vakolatstruktúrával kialakított plasztikus homlokzati felületek pontosan ragadják meg az eredeti épület üzenetét.

A zsűri szerint a timpanonos záródású, igényesen kialakított tégla oromfal igazi ritkaságnak számít ebben a zárt formavilágban.

Hazánk egyik legrangosabb és legmagasabb díjazású építészeti megmérettetésére összesen 199 pályázat érkezett, melyek mindegyikében az építészek és kivitelezők az új vagy felújított homlokzat kialakításához Baumit termékeket használtak. Az öt kategória legjobbjait Vadász Bence Ybl és Pro Architectura-díjas építész; Jánosi János Ybl és Pro Architectura-díjas építész; Máté Klára a Magyar Építéstechnika főszerkesztője; Dr. Tari Gábor PhD a Műszaki Egyetem docense és Vidor Győző a Xella közép-európai igazgatója jelölhette ki. A zsűri elismerése mellett két Baumit különdíj kiosztására is sor került, valamint a szeptemberben megrendezésre került közönségszavazás győztesét is kihirdették.

Az Év Homlokzata 2021 pályázat díjátadó gálája itt visszanézhető:
 

 

Galéria

Helyi hírekJász-Nagykun-Szolnok megyeÉv Homlokzatapályázatépületfelújítás