2023.06.03, Szombat
Újra Bécsben koncertezik a Szolnoki Szimfonikus Zenekar
Illusztráció, pixabay.com

Újra Bécsben koncertezik a Szolnoki Szimfonikus Zenekar

MTI

2022.01.21. 16:52

A produkciót a bécsi koncert után egy nappal, január 24-én, hétfőn, Budapesten a Zeneakadémián is láthatja a közönség.

Hirdetés

A szolnoki előadás után a bécsi MuTh hangversenyteremben mutatja be vasárnap délután Zenei Mozaik című műsorát a Szolnoki Szimfonikus Zenekar; Mozart, Shor és Dvořák műveit Yungsung Chang dél-koreai karmester vezényli - közölte a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. pénteken.

A közlemény szerint műsoron lesz Mozart D-dúr fuvolaversenye, Alexey Shor Travel Notebook című zongoraversenye és Dvořák egyik leghíresebb műve, az Újvilág szimfónia. A koncerten közreműködik Tommaso Benciolini fuvolán és Philipp Kopachevsky zongorán.

A produkciót a bécsi koncert után egy nappal, január 24-én, hétfőn, Budapesten a Zeneakadémián is láthatja a közönség.

 

Utoljára 2018 októberben koncertezett a zenekar az osztrák fővárosban

A szolnoki szimfonikusok tájékoztatása szerint utoljára 2018 októberben koncertezett a zenekar az osztrák fővárosban, akkor egy japán koprodukcióban lépett fel.

Mint a közleményben felidézték, Mozarttól a D-dúr fuvolaversenyt 1777 telén egy De Jean nevezetű orvos - aki történetesen műkedvelő fuvolista is volt - rendelte meg. Mozart a fél évvel korábban írt C-dúr oboaversenyét transzponálta át D-dúrba, a szólista anyagát pedig egy huszárvágással fuvolára ültette át. A korszak "divatos zenei nyelve, a gáláns stílus egyik legszebb darabja" ez a háromtételes mű - írták.

Mozart virtuóz fuvolakoncertjét Alexey Shor versenyműve, a Travel Notebook követi. Alexey Shor zeneszerző, matematikus 1970-ben született Kijevben, jelenleg az Egyesült Államokban él és alkot. Kompozícióit a világ legrangosabb koncerttermeiben adták már elő, többek között a bécsi Musikvereinben és a New York-i Carnegie Hallban. A Travel Notebook című darabját indító szívbe markoló motívum végig meghatározó szerepet játszik a versenymű első tételében. Az egész művet "gyönyörű dallamokkal idézett melankólia hatja át", amely még a tempósabb tételekben is tetten érhető - olvasható a közleményben.

A hangversenyt Dvořák népszerű darabja, az Újvilág szimfónia néven ismertté vált e-moll szimfónia zárja.

A 19. századi Amerika kétségkívül a lehetőségek hazája volt, ám zeneművészet terén a vén Európa mögött kullogott. Dvořák, Thurber milliomos gyarmatáru-kereskedő kicsit unatkozó, ám kultúrára szomjas felesége meghívására vállalkozott a tengerentúli útra, hogy műveivel egyfajta mintát adjon az amerikai komponistáknak. Szimfóniájában az Újvilágban szerzett élményeit foglalta hangokba spirituálékból megismert dallamokkal - fogalmaztak a közleményben.

Helyi hírekSzolnoki Szimfonikus Zenekarkoncertek