2024.04.19, Péntek
Fontos mérföldkő a H145M helikopterflotta teljessé válása
Főkép: Kálinger Roland tábori lelkész megszenteli az új helikoptereket Fotó: Mészáros János/MTI

Fontos mérföldkő a H145M helikopterflotta teljessé válása

MTI

2022.02.01. 14:40

A Zrínyi 2026 program az első harmadánál jár, érkeznek majd a további technikai eszközök.

Hirdetés

A honvédelmi miniszter a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program fontos mérföldkövének nevezte a H145M típusú többcélú könnyű helikopterflotta teljessé válását kedden az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

Benkő Tibor a Mérföldkő a haderőfejlesztésben? Könnyűhelikopter-képességcél elérése című rendezvényen elmondta: tavaly decemberben érkezett a H145M többcélú könnyű helikopterflotta utolsó, huszadik gépe a szolnoki bázisra.

A technikai eszközök beszerzése, rendszerbe állítása, a kutatás, fejlesztés és innováció a hadiipar fejlesztésével együtt megteremti a honvédelmi és haderőfejlesztési program technikai feltételét - mondta, hangsúlyozva: a program másik pillére a katonákról szól, akik képesek ezeket a modern technikai eszközöket „mesterien” kezelni.

Hozzátette: a Zrínyi 2026 program az első harmadánál jár, érkeznek majd további technikai eszközök. A légierő további fejlesztései között sorolta fel a többi között, hogy 2023-tól 2025-ig érkeznek a H225 típusú helikopterek, összesen 16 gép.

Benkő Tibor megemlítette, hogy az első H145M típusú helikopterekkel már több mint 6000 órát repültek, és megindították a pilótaképzést.

Fotó: Mészáros János/MTI

 

Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos elmondta: a szolnokiak jelesre vizsgáztak nemzetközi összehasonlításban is az elmúlt időszakban végrehajtott közös kiképzési gyakorlatokon. Hangsúlyozta: nemcsak haderőt építenek, hanem azzal párhuzamosan hadiipart is. Szólt arról, hogy az Airbus legújabb gyáregysége Gyulán épül fel, és Magyarországot kívánják az Airbus-helikopterek karbantartási, felújítási feladatainak régiós központjává tenni.

Matthieu Louvot, az Airbus ügyvezető alelnöke, az Airbus-helikopterek igazgatóságának tagja, programvezetője kiemelte: a H145M a legmodernebb, legsokoldalúbb harci helikopter a világon és a Magyar Honvédség már a birtokában tudhatja ezeket a gépeket. Kiemelte, példátlan gyorsasággal tudták teljesíteni ezt a projektet.

Szólt arról, hogy 2023-tól 2025-ig 16 H225 típusú helikoptert fognak szállítani Magyarországra, amely így a legmodernebb helikopterflottával rendelkezik majd Kelet-Közép-Európában. Megemlítette, hogy Gyulán fogják létrehozni a legmodernebb ipari követelményeknek is megfelelő begyártóüzemüket, ahol 225 alkalmazott fog dolgozni, a projekt ebben az évben kezdődik.

Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka elmondta: a H145M helikopterekkel több mint 6000 órát repültek jelentős probléma, baleset nélkül. Kilencven repülőműszaki és ötven pilóta vett részt átképzésen Donauwörthben, mindenki sikeresen elvégezte.

Hangsúlyozta, a helikopterek üzemeltetése és karbantartása területén a Magyar Honvédség történetében korábban nem látott szintet értek el.

A beszédek után a Honvédelemért kitüntető cím babérkoszorúval ékesített fokozatát Emperger Ferenc nyugállományú őrnagynak adta át Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Az esemény végén Kálinger Roland alezredes, katolikus tábori lelkész megáldotta a H145M helikopterflottát.

Az eseményen többek között jelen volt Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkára, Szabó István, a HM honvédelmi államtitkára, Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, F. Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő, valamint Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.

Helyi hírekszolnoki helikopterbáziskatonahonvédséghonvédelemMagyar Honvédség