2024.03.28, Csütörtök
A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek Szolnokon
Illusztráció: unsplash.com

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek Szolnokon

info.szolnok.hu

2022.04.22. 10:00

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezve tartottak koszorúzást április 20-án délelőtt az egykori gyűjtőhelyen, a korábbi cukorgyár falán elhelyezett emléktáblánál, majd a Hild téren - az egykori gettó helyén - felállított emlékkőnél.

Hirdetés

A botlatókövek mentén sétálva érkezett meg a menet a Szolnoki Galériában tartott megemlékezésre - számol be róla az info.szolnok.hu.

Róna Tamás főrabbi mondta el gondolatait a koszorúzás előtt, kiemelve, hogy nem ismétlődhet meg az, hogy valakit származása miatt érjen bármilyen hátrány, atrocitás. A város vezetői, intézmények képviselői helyezték el virágaikat az emlékkőnél, majd az egykori zsinagógában folytatódott a megemlékezés, ahol Szalay Ferenc polgármester és Nagy Imre rk. katolikus diakónus emlékezett.

"A holokauszt örök tanulsága, hogy soha nem ismétlődhet meg többet hasonló. Ezért is örülök annak, hogy sok fiatal van jelen, akik szívébe el kell, hogy jussanak azok a gondolatok, hogy senki sem szenvedhet hátrányt származása miatt. A fiataloké a jövő, ám rajtunk múlik, hogy milyen emberré neveljük őket" - mondta a polgármeser.

A Szolnoki Bartók Béla Zeneiskola és a Magiszter iskola diákjainak műsorát követően Szenes Hanna tablókiállítás nyílt a galéria emeletén.

Helyi hírekmegemlékezésholokausztSzolnoki Galéria