2024.04.20, Szombat
Vállalkozóvá válást elősegítő programot indít a szolnoki kormányhivatal
Illusztráció: unsplash.com

Vállalkozóvá válást elősegítő programot indít a szolnoki kormányhivatal

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály Munkaerőpiaci Osztály

2022.04.27. 10:00

Vállalkozz, legyél Te is önfoglalkoztató! néven megyei munkaerőpiaci programot indít a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

Hirdetés

A program célja az álláskeresők önfoglalkoztatóvá válásának támogatása, ezáltal a foglalkoztatottság további növelése. A programban azok az álláskeresők igényelhetnek támogatást, akiket a kormányhivatal járási hivatalaiban legalább egy hónapja álláskeresőként tartanak nyilván, és önmaguk foglalkoztatását vállalkozás indításával kívánják megvalósítani.

A támogatást igénylő álláskeresőknek a kormányhivatal által szervezett - legalább egy hónap időtartamú – szolgáltatásban (csoportos foglalkozás formájában történik) kell részt venniük, melynek keretében a vállalkozás indításához szükséges jogi, pénzügyi ismereteket szereznek.

A felkészítés során az ügyfeleknek üzleti terv készítésével kell bemutatniuk az indítani kívánt vállalkozás hatékonyságát és működésének részleteit. A támogatás igénylésének előfeltétele a részvétel a szolgáltatáson, melyet 2022. május 23-tól 2022. június 22-ig tartunk. 

A szolgáltatás kompetencia felméréssel indul a kormányhivatal foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi főosztályán (5000 Szolnok, Kossuth L. u. 6-8.). Időpontja: 2022. május 11. 9.00 óra. A kompetencia felmérőre az álláskeresőnek egy kitöltött adatlapot (a tervezett vállalkozással kapcsolatos adatokat tartalmazza) és hatósági bizonyítványt kell vinnie a nyilvántartás igazolásáról (itt még nem feltétel a legalább egy hónapnyi nyilvántartás). A dokumentumokat az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérni.

A sikeres szolgáltatás után a vállalkozás indításához hat hónapon keresztül 200 ezer forint összegű vissza nem térítendő támogatás és 1,5 millió forint egyszeri vissza nem térítendő tőketámogatás nyújthatóA két támogatás külön nem megítélhető, valamint a tőketámogatás összege nem csökkenthető.

Támogatásban azok részesülhetnek, akik

  • a támogatás iránti kérelem benyújtása előtt legalább egy hónapja nyilvántartott álláskeresők,
  • a támogatás iránti kérelem benyújtása előtt az állami foglalkoztatási szerv által nyújtott - legalább egy hónap időtartamú - szolgáltatás keretében a vállalkozás indításához szükséges jogi, pénzügyi készségeket megszerzik és
  • a szolgáltatás keretében üzleti terv készítésével bemutatják az indítani kívánt vállalkozás hatékonyságát és működésének részleteit.

A szolgáltatásban való sikeres részvétel és az üzleti terv elfogadása nem jelenti automatikusan a vállalkozóvá válás támogatását.

A támogatás megítéléséhez a beruházás összköltségének legalább 25%-át elérő önerőt szükséges a kérelmezőnek biztosítani. A tőketámogatásból 1 millió forint előlegként kerül kifizetésre legkésőbb 2022. szeptember 30-ig. A fennmaradó 500.000,- Ft tőketámogatást a támogatás teljes összegének elszámolása alapján a Kormányhivatal utólag folyósítja 2023. január 1. napját követően legkésőbb 2023. február 28. napjáig. Az elszámolás benyújtásának határideje: 2022. november 30.

A támogatással kapcsolatos bővebb információ a https://www.kormanyhivatal.hu/hu/jasz-nagykun-szolnok/szervezeti-egysegek/foglalkoztatasi-foosztaly linken érhető el. A honlapon található hirdetmény tartalmazza a támogatás igénybevételének részletes feltételeit!

A programmal kapcsolatos bővebb tájékoztatás a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály Munkaerőpiaci Osztályán kérhető az 56/523-918 telefonszámon.

Helyi hírekJász-Nagykun-Szolnok Kormányhivatalvállalkozás