2024.04.19, Péntek
Vízhez kötődő szentek szobraival hívják fel a figyelmet a jövő vízügyi kihívásaira Szolnokon
Főkép: Szeretlek Jász-Nagykun-Szolnok /Facebook

Vízhez kötődő szentek szobraival hívják fel a figyelmet a jövő vízügyi kihívásaira Szolnokon

magyarepitok.hu, ddvizig.hu

2022.04.13. 10:00

A parkot a Tisza belvárosi szakaszán, a bal parti árvízvédelmi töltés kiszélesítésével alakította ki a KÖTIVIÉP’B Kft.

Hirdetés

2000-ben a rekord tiszai árvíz martalékává vált a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) Szolnoki Szakaszmérnökségének csaknem 40 évig álló tiszaligeti épülete. A helyén 22 évvel később Vízügyi Emlékparkot alakítottak ki – olvasható a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) honlapján.

Az emlékpark az Országos Vízügyi Főigazgatóság, Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Global Water Partnership Magyarország Alapítvány összefogásában, és a KÖTIVIÉP’B Kft. kivitelezésében valósult meg.

Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság/ Facebook

Létrehozását még Dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium néhai közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára kezdeményezte, az alapkőletételi ünnepségét pedig 2020. szeptember 3-án, a Szolnok Napja programok részeként rendezték meg.

A Tisza belvárosi szakaszán, a bal parti árvízvédelmi töltés kiszélesítésével kialakított kis téren három, a vízhez kötődő szentet (Szent Lászlót, Szent Kristófot és Nepomuki Szent Jánost) ábrázoló szobor, távolabb egy emlékoszlop kapott helyet.

A mintegy 2,5 méter magas alakokat, valamint a Tisza vízgyűjtőjének országait jelképező oszlopot Czupp Pál kunhegyesi fafaragó népi iparművész készítette. Az alkotásokat először a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya zsűrizte Hagyományos Mester Remek, illetve Hagyományos Míves Termék besorolást adva, majd pedig a Mank Nonprofit Kft. szakértői bizottsága minősítette azokat.

Szolnoki Napló/ Facebook

 

A múlt ismerete hozzájárul a jövőre vonatkozó helyes döntések meghozatalához

A 2022. március 22-én – a Víz Világnapján - rendezett avatóünnepségen Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője beszédében kiemelte, hogy

az emlékpark nem csak az emlékezés miatt építetett, hanem azért is, hogy a múlt ismeretében vizsgáljuk felül a jövőre vonatkozó döntéseinket a legfontosabb feladatokkal kapcsolatban, mint az ivóvízbázisok védelme, az árvízvédelmi rendszerek védképességének megtartása, a klímaváltozás miatt kiszáradó területek vízpótlása, vagy a vízvisszatartás és -tározás kérdése.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója pedig köszönetet mondott a megvalósításban résztvevőknek azért, hogy egy olyan közterület született, amit az ország összes vízügyese magáénak érezhet.

Dr. Hoffmann Imre emléke előtti főhajtásként a parkot egyházi áldásban részesítette Szkiba Tibor görögkatolikus parókus.

 

Helyi hírekSzolnokTisza-tóKözép-Tisza-vidéki Vízügyi IgazgatóságOrszágos Vízügyi FőigazgatóságKötiviép'B Kft.