2024.04.20, Szombat
Május 15-e a család nemzetközi napja
Illusztráció: unsplash.com

Május 15-e a család nemzetközi napja

JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet

2022.05.15. 10:00

Május a családok hónapja, hiszen első vasárnapján az édesanyákat, az utolsón a gyerekeket, a hónap közepén pedig a családokat ünnepeljük.

Hirdetés

Magyarország kormánya a gyermeket nevelő családok részére számos támogatást biztosít. Havi rendszerességű pénzbeli ellátásban Jász-Nagykun-Szolnok megyében közel ötvenezer család részesül - olvasható a JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet honlapján.

A magyar családtámogatási rendszer több támogatási formát is biztosít a családoknak. A legismertebb a havi rendszerességű pénzbeli ellátás, a családi pótlék. A kormányhivatal Családtámogatási és Rehabilitációs Főosztály Családtámogatási és Lakástámogatási Osztálya Jász-Nagykun-Szolnok megyében közel ötvenezer család részére biztosítja havonta a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást, valamint a gyermeknevelési támogatást.

A nagycsaládosok gázárkedvezményét – amelyet a földgázfogyasztás díjából ír jóvá a szolgáltató – közel ötezer család veszi igénybe megyénkben.

A gyermeket nevelő családok részére számos támogatási forma áll rendelkezésre, amelyek igénybevétele hozzájárul a gyermekek gondozásához, illetve elősegíti a további gyermekvállalást. A vágyott gyermekek megszületéséhez nyújthat segítséget a 10 millió forintos szabad felhasználású babaváró kölcsön, amely három gyermek megszületése esetén akár teljes egészében vissza nem fizetendő támogatássá alakulhat át.

A lakásvásárlást, lakáskorszerűsítést könnyíti meg a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK, FALUSI CSOK), amely meglévő és vállalt gyermekre is igényelhető. Fennálló jelzáloghitel esetén 1, illetve 4 millió forinttal is csökkenthető a tartozás a család többedik gyermeke megszületése esetén. A második gyermekre 1 millió forint, a harmadik vagy többedik gyermekre 4 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatás jár, amely a lakáscélú hitelből írható jóvá.

A család egész életünket meghatározza, gyermekként itt szocializálódunk először, itt tanuljuk meg az egymás iránti törődést, felelősséget, megbocsájtást, és az önzetlen szeretetet. A család támaszt, biztonságot, megértést, ösztönzést nyújt. Fontossága elvitathatatlan.

1994-ben az ENSZ május 15-ét a család nemzetközi napjává nyilvánította. E felhíváshoz csatlakozott hazánk is, mivel a kezdeményezés a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb “intézményére” irányítja.

Helyi hírekJász-Nagykun-Szolnok Kormányhivatalcsalád